luni, 5 mai 2008

Comunicare europeană: tehnologie sau conţinut

Nu sunt o persoană care crede în utilizarea exagerată a tehnologiei în comunicare, mai ales când ne referim la dimensiunea comunitară. Îmi place însă să scriu pe acest blog fiindcă este deja tehnologia la îndemâna celor din domeniul afacerilor europene.

În 1997 am debutat prin a scrie articole în ziarele din Cluj şi, poate din inerţie, încă mai scriu acum la Făclia de Cluj. Prin anul 2001 am înţeles că Internetul este presa viitorului şi, în special prin apariţia EurActiv-ului în România în 2004, am început să trimit corespondenţe de la Bruxelles pentru presa românească online. De câteva luni, mai precis pe 8 septembrie 2007, am intrat şi pe Web 2.0, trăind o nouă experienţă.

Dacă este să fac o scurtă polemică despre tehnologie şi afacerile europene, cred că e important să avem conţinut în tot ceea ce exprimăm. Indiferent de canalul de comunicare ales, tehnologia nu trebuie să fie cea care “conduce“ mecanismul. E important ca o tehnologie să aibă o rată de penetrare critică, pentru ca aplicaţiile care o utilizează să aibă veleităţi de media. Tehnologia nu trebuie să fie însă o bariera, ci un ajutor. Recenta statistică arată că aproape 70 la sută dintre români nu sunt conectaţi la internet si peste jumătate dintre cei care au internet folosesc conexiune de viteză redusă. Putem considera deci că online-ul a atins cifra critică la români?

După numărul din ce în ce mai mare al publicaţiilor care apar şi în varianta web, atât dintre cele naţionale, cât şi locale, este evident că tot mai mulţi români preferă să “îşi citescă ziarul” online, un mod mult mai comod şi mai rapid de informare.

În anumite sectoare e bine să forţăm puţin în utilizarea noii tehnologii. E normal ca un student la Facultatea de Jurnalism să înveţe încă de acum cum să scrie online, (când apar tot mai multe posturi pentru jurnalişti online), iar profesorii trebuie să îşi adapteze metodologia de predare a cursurilor la tehnologia modernă, aşa cum scriam recent despre exemplul din Germania.

Personal, îmi propun ca anul acesta să utilizez o wiki în comunicarea europeană. Este bine să fim deschişi la tot ce apare nou pe piaţă, dar nu neapărat prin a “sări“ în grabă la utilizarea noii tehnologii.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu