joi, 11 septembrie 2008
A 7-a putere europeană
S-a scris mult încă înainte de intrarea României în UE despre puterea politică pe care o avem ca ţară. Încă din 2006 prin studiul “Footprint Romania” menţionam zece recomandări privind îmbunătăţirea imaginii României în Europa.
Următoarele mesaje trebuiau luate în considerare:
1. Folosiţi cultura şi atitudinea unică a României în beneficiul vostru şi arătaţi-le tuturor că sunteţi o ţară specială.
2. Corupţia nu distruge doar imaginea României în Europa, dar îi şi împiedică pe cetăţenii români să îşi dezvolte întregul lor potenţial.
3. Aveţi un potenţial economic deosebit pe care se poate construi în continuare.
4. Planificarea, eficienţa şi rezultatele sunt extrem de importante dacă doriţi să fiţi respectaţi în Europa. Infrastructura României este un semn clar că mai există loc pentru îmbunătăţire.
5. Prin dezvoltarea turismului şi sportului, făcând din ele legături pentru o percepere mai bună a ţării, România le va putea folosi în beneficiul ei.
6. Investiţi în ştiinţă şi inovaţie pentru a fi pe poziţii de egalitate în Europa.
7. Este necesară atenuarea diferenţelor între bogaţi şi săraci. Cu o clasă de mijloc puternică puteţi realiza mult mai multe lucruri într-o Europă socială.
8. Folosiţi perioada tranziţiei în avantajul vostru, acum este timpul să acţionaţi !
9. Creaţi coaliţii cu actualele ţări partenere, atât pe plan politic, cât şi pe plan economic.
10. Nimic nu este mai frustrant decât a nu fi apreciat pentru rezultatele bune. Comunicaţi rezultatele şi arătaţi Europei că România se schimbă.
Dacă analizez cam cum a decurs recenta întâlnire a şeful statului cu Executivul şi diplomaţii români, multe din aceste puncte sunt foarte la modă. Preşedintele sublinia faptul că România nu a reuşit să atragă nici un euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru modernizarea autostrăzilor. În acelaşi timp prim ministru sublinia cât de “bine” se mişcă lucrurile în ţară. Nu ne va fi prea uşor să transformăm în realitate ideile emise - “România, a şaptea putere economică a Europei în 2014”, chiar dacă aceste afirmaţii au la bază anunţul făcut de Institutul Naţional de Statistică, în care era precizată creşterea economică de 8,8%, un adevărat record pentru România de dupa ’90.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu