luni, 15 septembrie 2008
Românii lucrează mult. Sunt şi eficienţi?
Un studiu realizat de EIRO national centres în ţările membre UE, arată că în 2007 timpul mediu săptămânal de lucru a fost de 38,6 ore. România se află printre ţările care ridică semnificativ valoarea acestui indicator, atât în ceea ce priveşte timpul efectiv de muncă, cât şi prin timpul maxim de muncă admis de lege pe săptămână.
Belgia este ţara în dreptul căreia apare valoarea cea mai mică la maximul de ore de muncă pe săptămână (38 ore). Conform studiului, nu se face o diferenţiere prea mare între cele trei sectoare economice analizate (industria chimică, servicii publice şi comerţ cu amănuntul), în ţări precum Irlanda, Germania sau Danemarca. Ţările în care se constată o diferenţiere semnificativă pe sectoare sunt Italia, Cehia, iar în Portugalia, de exemplu, apare o mare diferenţă între sectorul serviciilor publice şi restul sectoarelor, de 5 ore.
Studiul mai aminteşte de numărul maxim de ore care pot fi lucrate într-o zi. Şi aici România cu cele 10 ore, reuşeşte să scape de primele poziţii, pe care le cedează Danemarcei, Irlandei, Italiei, Suediei, Marii Britanii şi Ciprului, unde se poate munci până la 13 ore pe zi. Bineînţeles la aceste condiţii de muncă, în funcţie de ţară, se adaugă alte reguli foarte bine precizate, cu privire la orele de odihnă de care trebuie să beneficieze angajaţii după programul de muncă prelungit.
Concediul anual plătit impus de legea din România este de 21 de zile lucrătoare, mai puţin decât noi fiind liberi doar angajaţii Estoniei şi cei din Cipru (20 zile). Cei mai fericiţi europeni sunt suedezii (33 zile de concediu anual), danezii şi germanii care pot rămâne acasă 30 de zile pe an.
În timp ce în multe din statele membre s-a intervenit la scurtarea programului de lucru şi la suplimentarea zilelor de concediu, în România, aceste schimbări sunt puţin vizibile după aderarea ţării la Uniunea Europeană. În concluzie, în România se lucrează mult, şi fără să mă leg de câştigurile pe care le înregistrează angajaţii, trec direct la alte probleme – randamentul şi eficienţa.
Deşi salariul mediu anual a crescut în 2007 în România peste media de creştere a UE, totuşi ar trebui să fim mult mai atenţi la condiţiile de muncă şi beneficiile pe care le oferă angajatorii din România angajaţilor lor.
Câteva idei despre o buna eficienţă în activităţile din Bruxelles-ul european sugeram încă de anul trecut în mesajele: Rolul expertului de la Bruxelles şi Resursele umane în Bruxelles-ul european.
Dan Luca / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu