marți, 30 septembrie 2008

Tinerii sunt preocupaţi de carieră…

…rezultă în urma unui studiu, ce cuprinde întrebări legate de priorităţile tinerilor, stil de viaţă, preferinţele lor în a-şi petrece timpul liber, venituri şi măsura în care îşi manifestă interesul politic.

Cei 1205 de tineri chestionaţi, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani, au ca prioritate continuarea studiilor în ţară şi găsirea unei slujbe care să le asigure câştiguri financiare mari. Majoritatea consideră că ar trebui să se căsătorească până la vârsta de 30 de ani şi să aibă şi copii, pentru a se simţi cu adevărat împliniţi.

Conform barometrului de opinie publică comandat de Autoritatea Naţională pentru Tineret, numărul tinerilor care vor să îşi încerce norocul în străinătate a scăzut la 9%, cu 29% mai puţin decât în anii precedenţi. Munca în străinătate nu mai este prima soluţie la care aceştia apelează pentru “a face bani”.

Iar dacă ne oprim la răspunsurile pe care le-au dat, în capitolul despre preferinţele politice, aproximativ 40% dintre respondenţi nu ştiu cu cine să voteze sau îşi exprimă intenţia de a nu se prezenta la vot.

Ceea ce se întâmplă în ţară nu diferă prea mult, comparativ cu situaţia din capitala Europei. Sunt mulţi tineri care îşi desfăşoară activitatea în Bruxelles-ul european. E o goană fantastică după stagii, de preferinţă decente şi plătite, sau după mastere care ar putea să îmbunătăţească CV-ul. Primul job este cel mai greu de obţinut, iar apoi treptat încerci să “urci în ierarhia internă” sau să găseşti ceva mai bun. Câteva sugestii despre acest subiect în articolul Resursele umane în Bruxelles-ul european.

Concursurile pentru a lucra în instituţiile europene generează un fenomen de amploare pe care îl trăiesc şi tinerii români. Am scris în primăvară despre importanţa de a grăbi procedura de integrare a românilor în organigrama instituţiilor europene, pe poziţii manageriale.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu