Vechile state ale Uniunii Europene sunt mult mai atractive şi pentru că stau mai bine la capitolul pensii şi asistenţă socială. Aderarea României la UE crează posibilităţi de a-şi îmbunătăţii veniturile şi pentru pensionarii care au încă putere de muncă. Cei mai mulţi dintre aceştia, au plecat în Spania sau Italia. Astfel, făcând menaj sau îngrijind vârstnici sau bolnavi, reuşesc să se facă utili, sau să fie aproape de copiii lor care lucrează acolo.
De exemplu, legea spaniolă reglementează faptul că imigranţii beneficiază de pensie dacă au muncit cel puţin cinci ani acolo. La calcularea pensiei nu se ţine cont numai de perioadele de angajare din ţară, ci şi de cele în care persoana a muncit în alte state ale Uniunii.
Am scris recent despre modul cum multe ţări au strategii clare pentru ca după pensionare cetăţenii să se repatrieze “cheltuind pensia în ţara de origine” – nu există o astfel de viziune în România. Există o lipsă de vizibilitate privind pensiile aferente anilor deja lucraţi în România – mai multă claritate în această privinţă poate contribui la recâştigarea încrederii în autorităţi.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu