sâmbătă, 31 octombrie 2009

Piramida nevoilor europene

Pe modelul piramidei lui Maslow, am putea etaja nevoile românului, ca cetăţean european în Uniunea Europeană.

Nu este greu de observat că încă nici măcar nevoile de bază nu sunt satisfăcute pentru o categorie mare a populaţiei. Odată cu aderarea, românii pot locui, pot circula liber pe teritoriul Uniunii, pot munci sau pot desfăşura alte activităţi, care să le asigure o viaţă decentă, însă mai mult de jumăte din populaţia României trăieşte cu grija zilei de mâine.

Respectând regula lui Maslow, dacă nevoile de la baza piramidei sunt satisfăcute, se trece la cel de-al doilea nivel, cel al nevoilor de securitate. Nici acestea nu sunt îndeplinite încă pentru toată populaţia, deşi, să nu uităm că una din ideile de la care a pornit realizarea aceastei construcţii europene, este tocmai pacea şi securitatea tuturor cetăţenilor. Cum am spus şi într-un mesaj anterior, românii chiar se simt în siguranţă, sunt optimişti, şi au încredere în UE, dar trebuie să fim atenţi şi la caracteristicile eşantionului şi la reprezentativitatea acestuia.

Se poate trece la identificarea nevoilor de la al treilea nivel al piramidei, pentru cei care au nevoile de până acum satisfăcute, fiind vorba aici de nevoia de apartenenţă, de creare şi dezvoltare de relaţii sociale de orice fel. Vocea românilor este ascultată, sunt consultaţi atunci când se iau decizii importante, aşa cum este normal într-un grup unitar, într-o familie, precum marea familie europeană.

Pe măsură ce ne apropiem de nivelul patru al piramidei, şi vorbim aici de nevoile de stimă, atât în ceea ce priveşte stima din partea celor din exterior, cât şi de stima pentru propria persoană, asociat în cazul nostru cu stima pentru propriul popor, propria ţară, încep să apară problemele. Nu putem aştepta numai doar “ceilalţi” să aibă o părere bună, câtă vreme imaginea de ţară din mintea românilor este încă defectuoasă.

Ca şi regulă generală, dacă aceste nevoi nu au fost satisfăcute, nu se poate trece încă la lupta pentru trecerea în fapt a nevoilor de la nivelul superior. În vârful piramidei, am putea asocia nevoile de auto-actualizare sau auto-depăşire, cu funcţionarea la maxim a tuturor sistemelor naţionale, pentru ca România şi cetăţenii ei să devină din ce în ce mai buni.

Nu cred că este prea devreme să ne întrebăm cum vom rezolva şi această problemă a atingerii celui mai înalt nivel al ierarhiei nevoilor. Maslow crede că singurul motiv pentru care oamenii nu se mişcă în direcţia auto-actualizării este din cauza obstacolelor puse în calea lor de societate, mai ales printr-o educaţie deficitară ce nu poate schimba o persoană cu o slabă pregătire pentru viaţă într-o persoană cu o abordare pozitivă. Maslow e de părere că educatorii ar trebui să fie răspunzători de potenţialul pe care îl are un individ pentru a ajunge la auto-actualizare în felul său. Dar să nu devenim „selectivi” şi să tindem spre atingerea ultimului nivel al piramidei, când încă sunt români care speră ca într-o zi să se poată bucura de un trai decent.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu