Pentru că au fost percepute corect, fondurile europene au ajutat Polonia să fie singura ţară cu creştere economică în 2009. Despre modelul de adaptare a administraţiilor la contextul comunitar am discutat deja în conferinţa din octombrie 2008.
Fostul ministru şi negociator Vasile Puşcaş rezuma recent modul în care România atrage fondurile europene - sume nu mai mari decât contribuţiile pe care le are la bugetul comunitar. “În România am privit aceste surse financiare ca fiind surse de asistenţă socială economică, nu de investiţii economice. Acum este vorba de proiecte de dezvoltare care au fondurile europene drept sursă de investiţii. Trebuie să gândim altfel, trebuie să ne schimbăm nu mentalitatea, ci cultura economică şi de piaţă”, sfătuieşte Vasile Puşcaş.
De asemenea, România are nevoie de afaceri gândite pe termen lung, bazate pe strategii sustenabile, urmate întocmai. În acelaşi interviu Vasile Puşcaş evidenţiază foarte bine încă un aspect, deloc de neglijat, cel al colaborării cu firmele de consultanţă, din păcate considerată o cheltuială suplimentară. Nu toţi aplicanţii la obţinerea acestor fonduri cunosc însă faptul că în marea lor majoritate aceste costuri sunt deductibile.
Cele doar 5 procente obţinute din fondurile europene puse la dispoziţia României, ar trebui să încurajeze posibilii beneficiari, chiar dacă procedura nu este prea uşoară. Este încurajator totuşi faptul că pe lângă autorităţile publice, încep şi băncile să înţeleagă cum funcţionează mecanismul.
Şi poate nu e rău să reamintesc, totul trebuie comunicat şi către cetăţeni.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu