Euroconferinţa – un eveniment anual dedicat în special asociaţiilor europene şi rolului pe care acestea îl joacă în Bruxelles-ul european – a ajuns la a 10-a ediţie. Am asistat la ultimele 8 evenimente şi de fiecare dată îmi face mare plăcere să particip la astfel de dezbateri.
Retrospectiv vorbind, “viteza de reacţie a grupurilor de interese la dinamica legislativă comunitară s-a îmbunătăţit simţitor în ultimii 10 ani”, a fost ceea ce mulţi subliniau în timpul evenimentului. Secretariatele de la Bruxelles îşi joacă paternic rolul de filtru informativ, protejând membrii de “jungla informativă comunitară”. Prezenţa la Bruxelles a Secretariatului dă mandat acestora pentru a face conexiunile necesare, utile în coaliţiile viitoare. “Interactivitatea” este cuvântul la modă – răspunsul rapid şi informal este ceea ce face Bruxelles-ul un loc unic.
Sectorul de afaceri european doreşte “predictibilitate legislativă” la nivel comunitar şi asta încearcă Comisia Europeană să ofere. Viziunea pe termen mediu şi lung este crucială în sectorul investiţiilor.
Multe companii, tratând superficial mecanismul de Bruxelles, au abordări extreme faţă de dinamica legislativă comunitară. Unele vor să schimbe în 2-3 zile totul şi nu înţeleg complexitatea sistemului. Altele sunt resemnate, considerând că efortul lor nu schimbă nimic.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu