E bine că activitatea fundaţiilor politice europene începe să prindă contur şi vizibilitate. Acum câteva zile am asistat la un eveniment al Fundaţiei Europene pentru Studii Progresiste, prilejuit de lansare a cărţii “Viitorul Stângii - Viziunea liderilor asupra viitorului Europei”.
Este deja de notorietate că 2009 a însemnat un punct de cotitură pentru social-democraţii din Europa, iar cei prezenţi la dezbatere au încercat să identifice cauzele acestui declin în sprijinul public. Totul pentru a se pregăti noua abordare a social-democraţiei europene, care poate să ducă la victorie în 2014.
Mi-a plăcut intervenţia fostului Cancelar al Austriei, Alfred Gusenbauer, cel care a dat semnale puternice despre necesitatea unei Uniuni Europene politice, care să controleze mecanismele pentru a combate criza, inclusiv cea financiară. Tot el sugera ca liderii social-democraţi să încerce să facă politica mai atractivă: “Dacă suntem prea serioşi, plictisitori pentru asistenţă, nu vom reuşi să strage aderanţi care să ni se alăture în mişcarea noastră. Ideologia şi dezbaterile sunt importante, dar să umanizăm apoi implicarea”.
Parlamentarii europeni prezenţi la dezbatere s-au arătat încrezători în valorile social-democraţiei, dar au sublimiat că pentru a reveni din nou Stânga la putere în UE e nevoie de campanii interne în partide şi de o strategie mai bună de comunicare.
Zita Gurnai, Preşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Socialiştilor Europeni sugera astfel de dezbateri şi în alte ţări europene, printre care şi România. Cred că această invitaţie este folositoare peisajului politic românesc, prea închistat între reformele efemere ale miniştrilor de scurt metraj şi incapacitatea de a înţelege exact rolul pe care poate să-l joace România ca ţară membră UE.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu