În februarie 2008, prin înfiinţarea PSD Bruxelles lansam “doctrina implicării românilor din Diasporă în politica românească”. Consideram încă de atunci că experienţa celor din Bruxelles, din Belgia sau din alte state, poate să aibă un impact pozitiv în politica românească. Segmentul românilor din Bruxelles-ul european, şi în special românii din instituţiile europene, reprezintă mult pentru România.
Am adus în discuţie “cota pe verticală” a României în instituţiile europene încă din luna noiembrie 2008, în timpul campaniei pentru alegerile pentru Parlamentul României din 2008. Iar apoi, în campania pentru europarlamentarele din 2009, am fost printre puţinii care au vorbit deschis despre necesitatea reprezentãrii corecte a României în insituţiile europene.
În august 2009 am organizat o dezbatere cu tema “Cota de ţară a României în instituţiile europene - dinamica reprezentării româneşti”, la care au participat şi invitaţi de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.
Recent preşedintele PSD, Victor Ponta, a participat la Bruxelles, în premieră pentru un lider politic român, la o întâlnire cu români din diverse instituţii europene. S-a discutat cu acest prilej despre situaţia funcţionarilor români la UE şi despre cele mai bune căi de creştere a influenţei României la Bruxelles.
E încurajator faptul că liderii politici români încep să perceapă rolul strategic al Bruxelles-ului, pentru a găsi soluţii pentru îmbunătăţirea reprezentării româneşti la UE şi a încerca structurarea lobby-ului românesc în capitala comunitară.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu