Fenomenul migraţiei a existat mereu şi în ciuda restricţiilor de tot felul lumea a circulat, trecând frontiere, adaptându-se stilurilor de viaţă din alte ţări. Contextul crizei pe care o trăim a condus la schimbări de direcţie în fluxul mobilităţilor. Astfel, “muncitorii” din statele aflate în recesiune caută oportunităţi pentru a emigra spre ţări cu o situaţie economică mai bună.
Polonia, ţara europeană cel mai puţin afectată de criza economică, devine astfel gazdă a emigranţilor din statele care până acum erau foarte atractive pentru forţa de muncă, datorită dezvoltării lor economice.
Din Germania se întorc tinerii turci spre ţara de origine a părinţilor, asta pentru că, la pregătirea profesională pe care au dobândit-o, sunt mult mai bine cotaţi pe piaţa muncii locale.
Irlandezii plecaţi s-au reîntors de ani buni, dar mulţi pleacă din nou acum. Ce să mai vorbim de greci, care sunt loviţi masiv de actuala criză şi care îşi caută norocul în ţări mai prietenoase.
Un studiu interesant pe care l-am prezentat în 2008 despre Diaspora românească este încă de mare actualitate. Vom asista în viitor la o revenire masivă a românilor plecaţi în ţară?
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu