Deşi sună descurajator, aşa cum spune Cătălin Zaharia, unul dintre pionierii coaching-ului de NLP („programare neurolingvistică") în România, într-adevăr “în 2010 păstrăm tiparele de gândire din 2007, iar în 2007 gândeam încă după tiparele din 2002”. Nevoia schimbării mentalităţii leaderilor este o chestiune urgentă, care balansează poate prea mult încă între filozofie şi realitate.
Printre principiile pe care orice coach le propune se regăseşte şi trasarea precisă a scopurilor ce trebuie atinse, a căilor ce trebuie abordate, a timpului de realizare, dar mai ales, transpunerea şi analizarea stării şi a sentimentelor în momentul în care ţelurile au fost atinse deja, ceea ce motivează cu adevărat depunerea efortului pentru atingerea obiectivelor. Lucru perfect valabil, indiferent că vine vorba de dezvoltare personală sau că vorbim de motivare la nivelul echipei.
O metodă practică pentru îmbunătăţirea rezultatelor echipei, şi un prim pas spre a oferi oamenilor o motivaţie, este abordarea de tipul “leadershipului prin întrebări”, în opoziţie cu cel tip “comandă şi control”.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu