Despre încercările de îmbunătăţire a comunicării UE, am mai scris mult pe acest blog, dar având în vedere importanţa majoră a acestui subiect va rămâne unul foarte des regăsit în mesajele mele şi de acum înainte.
Specialiştii şi oficialii nu abandonează proiectele în domeniu, fiind intens preocupaţi în acest sens, una dintre consecinţele favorabile ale Tratatului de la Lisabona.
Recenta conferinţă de la Bruxelles a evidenţiat aceeaşi nevoie de a oferi informaţia jurnaliştilor - cei mai în măsură să o prezinte cât mai adecvat şi echidistant publicului. S-a pus din nou accent pe multilingvism, subliniindu-se în acelaşi timp, rolul de neînlocuit al presei regionale şi locale în diseminarea informaţiei europene.
În acest sens, şeful Departamentului de Presă şi Comunicare al Comitetului Regiunilor, Christian Gsodam spunea că trebuie găsite căile pentru “descentralizarea media”. Eu propun să mergem chiar departe pe conceptul de “localizarea media”.
Directorul Media al Parlamentului European evidenţiază diferenţa dintre comunicarea acestei instituţii şi cea a Comisiei Europene, şi modul de lucru cu reprezentanţii media: “atunci când sunt tratate subiecte cu implicaţii instituţionale se adresează oricui, dar în cazul problemelor naţionale se axează pe jurnaliştii statului implicat, prezenţi la Bruxelles”.
Părerile jurnaliştilor prezenţi la întâlnire sunt evident împărţite privind subiectul, intervenind în funcţie de ţara de provenienţă elemente specifice culturii, situaţiilor economice, politice şi sociale existente în statul respectiv şi aşteptările de la reprezentanţii UE.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu