marți, 30 iulie 2013

Dan LUCA – articol în Ziarul Argeşul – “Cât de integrată european este România anului 2013?”


Comunicarea prin intermediul presei locale este ceva real, simţi cetăţeanul căruia i te adresezi. Regent am început o nouã colaborare, cu cotidianul Argeşul. Mă bucură foarte mult deschiderea acestor publicaţii pentru a avea informaţii directe din capitala Europei.

Iată primul articol pentru argeşeni, şi nu numai:

.............

România este membră a Uniunii Europene de peste 6 ani şi jumătate, însă întrebarea care se pune este dacă înţelegem cu adevărat în ce am intrat aderând la UE.

Racordarea unei ţări de peste 20 milioane de locuitori la Uniunea Europeană reprezintă un lucru foarte complex, greu de realizat. Nu trebuie blamată o persoană anume, un partid politic şi nici măcar instituţiile statului pentru nerealizarea perfectă a acestui obiectiv. Deşi este paradoxal, “procedura macro” de relaţionare naţional-europeană este un algoritm tehnic, necesitând expertize multiple în anumite sectoare specifice (legislaţie, social, sector de afaceri etc). Voinţa politică este importantă, dar trebuie sprijinită de o puternică componentă tehnică.

Fără îndoială, există la nivelul României o problemă de resursă umană alocată, de finanţare a acestui sistem de “calibrare fină a României la Uniunea Europeană”. Este clar că inerţia sistemică nu duce la o rezolvare a problemelor actuale pe care le are România cu Uniunea Europeană. Trebuie intervenit rapid, organic, pentru ca actualele tendinţe să fie corectate. Fibra românească actuală nu poate produce rezultate performante în actuala stare de fapt.

Instituţiile statului român trebuie ajutate de structuri şi mecanisme complementare. Cei aproximativ 100 de români din Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE nu pot face miracole în faţa avalanşei de documente tehnice rezultate din malaxorul european. Trebuie clădite “filtre puternice”, implicând în acest mecanism sutele de funcţionari români de la Comisia Europeană, ajunşi acolo fiindcă ţara lor e membră UE, dar care acum, aşa cum bine ştim, reprezintă Uniunea. Se poate consolida asociaţia românilor din Bruxelles-ul european, făcând-o mult mai funcţionabilă, având suportul a cel puţin un Centru de Gândire românesc plasat la nivelul capitalei europene.

Mai avem puţin până la alegerile pentru Parlamentul European din 2014. Eurodeputatul este reprezentantul cetăţeanului. Rolul acestuia nu trebuie să se mărginească în a activa în anumite comisii parlamentare, iar în weekend în a explica cetăţenilor de pe sticla televizorului activitatea Parlamentului European. Parlamentarul european trebuie să fie acel pivot care să explice Guvernului şi Parlamentului României iniţiativele de la nivel comunitar. Este persoana care înţelege cum se poziţionează sectorul de afaceri, şi în special cel românesc, pe subiecte europene, este într-un permanent contact cu societatea civilă organizată pentru a asculta opinia cetăţenilor. Eurodeputatul ştie cum să interacţioneze cu funcţionarii români din Comisia Europeană pentru a afla fiecare iniţiativă care priveşte România. Este acea persoană care înţelege că integrarea României nu este doar un proiect instituţional, iar cei 2.500 de români din Bruxelles sunt parte a dezvoltării ţării noastre.

Cetăţeanul român este şi el derutat de actuala Europă, mult mai eurosceptic pe fondul crizei financiare. Trebuie însă să înţeleagă mecanismul european, trebuie să i se explice că implicarea este necesară. Concluzia generală? Statul Român al următorilor 10-20 ani trebuie regândit, iar dacă reuşim să ne folosim optim resursele, vom juca un rol important în Europa!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu