luni, 12 august 2013

Dan LUCA – articol în Ziarul Argeşul – “România şi dezbaterile privind viitorul UE”


Cele mai importante idei generate de actualele dezbateri europene le-am prezentat într-un recent material publicat de Ziarul Argeşul, pe care îl regăsiţi integral în cele ce urmează:

........................

Fiind în Bruxelles, în focul dezbaterilor privind viitorul instituţiilor Uniunii Europene, nu am putut să fiu pasiv, conştient de importanţa implicării naţionale în momente cruciale privind construcţia europeană.

La începutul acestui an, am iniţiat un proiect atipic prin care, împreună cu un grup de români încercăm să ţinem România conectată la această dezbatere europeană. Vocea României trebuie să fie remarcată şi ascultată de către partenerii de dialog, să fie un stat activ în procesul de reformă a instituţiilor UE. Primul eveniment din seria celor trei propuse, a avut loc la Cluj în februarie, cu un impact semnificativ, următorul în mai, la Bruxelles în incinta Parlamentului European, iar în octombrie ne-am propus sã prezentãm la Bucureşti concluziile privind “Opinia României despre viitorul instituţiilor europene”.

Pe fondul preocupărilor pentru reducerea efectelor crizei financiare care afectează piaţa europeană, au apărut intensele dezbateri privind viitorul instituţiilor europene. Peste 10 ani Uniunea Europeană va arăta diferit, total diferit de ceea ce este în prezent, iar strategia se negociază acum, atât la Bruxelles, cât şi în principalele capitale europene. Etienne Davignon, unul dintre “părinţii Europei”, spunea recent la o întâlnire pe care am organizat-o la Bruxelles - “trebuie să existe schimbări instituţionale pentru ca statele membre să respecte obiectivele lor morale faţă de UE, să accepte în special suveranitatea partajată”. “Convenţia Europeană de acum 10 ani s-a organizat pe fond de progres, nu sub presiunea crizei. Acum UE este de câţiva ani în criză, iar datele problemei se schimbă”, sublinia Davignon.

S-a observat că o atmosferă de criză nu conduce la o integrare mai accentuată, ci la o izolare din partea unor ţări. Suportul cetăţenilor europeni pentru UE este în scădere. Aceştia însă nu critică ideea de Uniune Europeană, însă nu sprijină sistemul european creat în ultimii ani. “Trebuie demonstrat că UE este structura care rezolvă problemele cetăţenilor”, puncta recent Gűnter Verheugen. Este paradoxal, dar nu există definit un nucleu dur al Uniunii Europene. Sunt proiecte sectoriale în care ţările UE intră după interesul naţional. Totuşi, există o tendinţă ca ţările care contribuie la bugetul UE ca şi “finanţatori” să coordoneze şi “regulile” la nivelul UE.

Societatea civilă organizată îşi explica punctul de vedere: “Dacă vine vorba de o Uniune politică, acest termen trebuie definit clar. Proiectul european are nevoie de transparenţă, simţ politic practic şi ambiţie de a avansa cu adevărat”. Partidele politice europene trebuie să iasă mai în faţă în construcţia europeană contemporană. Există însă o problemă despre modul cum politicienii comunică “acasă” proiectul european. Parlementul European şi Consiliul trebuie să lucreze împreună pentru un proiect coerent, implicând sectorul de afaceri şi societatea civilă.

Însuşi Titus Corlatean, Ministrul Afacerilor Externe, este implicat în tema viitorului instituţiilor europene. Acesta preciza într-o declaraţie: „Toate instituţiile UE ar trebui să-şi propună ca obiectiv promovarea legitimităţii democratice şi ar trebui să folosească, pe deplin, în acest sens, instrumentele oferite de Tratate. Considerăm că metoda comunitară de decizie trebuie să stea la baza tuturor acţiunilor europene, fiind un garant al avansării procesului de integrare europeană şi al echilibrului instituţional din sânul UE”.

Aş concluziona cu o parere interesanta, prezentata în cadrul unei dezbateri la Bruxelles pe acest subiect - “din punct de vedere instituţional, UE se află în faţa unei provocări, dar viitorul instituţiilor europene depinde şi deciziile pe care le vor lua cetăţenii, inclusiv la alegerile europene din 2014. Românii ar trebui să cunoască mai bine principalele politici europene, care ar putea fi dezbătute la nivel naţional”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu