miercuri, 16 octombrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “Experienţa practică pentru un expert european”


Experienţa practică este indispensabilă pentru un expert european. Este un domeniu care mă preocupă şi care este important şi pentru racordarea României la Uniunea Europeană. Asta am încercat să explic în cel mai recent material pe care l-am pregătit pentru prahoveni şi pe care prietenii de la ziarul Prahova îl publicau în 16 octombrie 2013.

Pentru mai multe detalii pe acest subiect puteţi citi articolul, a cărui text îl găsiţi integral şi în continuare:

………

Resursa umană româneascã are un potenţial enorm pentru a forma fibra de care e nevoie pentru o reprezentare adecvată la nivel european. Este un paradox, avem în România vreo 25 de mastere în domeniul studiilor europene, iar 95% dintre absolvenţi nu îşi găsesc de lucru relaţionat cu diploma obţinută. Trebuie gândită o strategie pe acest palier, de a coordona cererea şi oferta în domeniul expertizei europene.

De câţiva ani, am dezvoltat un curs academic intitulat “Tehnici de comunicare în UE”, pe care îl predau la universităţi din Bruxelles, dar şi masteranzilor din Gorizia (Italia) sau din Bucureşti şi Cluj. E o mare plăcere să întâlneşti studenţi pasionaţi de studiile europene, chiar dacă majoritatea dintre ei nu au fost încă în capitala Europei.

Pe lângă înţelegerea teoretică a tehnicilor de comunicare ale UE, practica desfăşurată la Bruxelles este indispensabilă, aşa cum au înţeles multe universităţi de renume din statele membre. Astfel, lansam o idee pentru liderii politici europeni de a pregăti un program european în care orice universitate care oferă cursuri despre istoria UE, instituţii comunitare sau politicile europene să poată “să îşi aducă studenţii” în Bruxellesul european pentru o săptămână de prezentări intensive. Agenda nu trebuie să includă doar clasicele vizite la Parlamentul European sau Comisia Europeană. Este important a arăta tinerilor europeni cum sunt reprezentate la Bruxelles statele şi regiunile, sub ce formă îşi prezintă interesele corporaţiile şi grupurile de interese, care sunt abordările corespondenţilor de presă.

Observ tot mai mult tendinţele de “specializare-dublă” în cadrul învăţământului superior: e timpul ca “ştiinţa” afacerilor europene să se combine cu alte specializări, precum ştiinţele comunicării. Nu este destul să cunoşti mecanismul instituţiilor europene, e nevoie şi de a “a vedea larg“, prin a înţelege relaţionarea dezvoltărilor legislative în raport cu sectorul industrial, şi cu cel neguvernamental. Consider că un curs despre tehnicile de comunicare europeană trebuie să atingă o paletă largă de subiecte, plecând de la înţelegerea temeinică a unor noţiuni ca sfera publică, identitatea şi valorile europene, istoria politicii de comunicare a UE, diplomaţia publică şi bineînţeles despre sursele de informare şi mijloacele de comunicare în UE.

Un stagiu de pregătire în cadrul unei organizaţii ajută mult un candidat în competiţia pentru obţinerea unui job. Subiectul stagiilor este şi la Bruxelles de actualitate, unde există tineri care au efectuat şi până la 5-6 stagii deja (unele chiar neplătite). Deşi pretenţiile iniţiale sunt mari, având în vedere cererea şi oferta, se poate spune că este multă forţă de muncă în capitala comunitarã, calificată, dar şi ieftină în acelaşi timp. Bătaie mare se dă la intrarea pe piaţă a Bruxellesului european care oferă atât de multe şanse de promovare şi dezvoltare pentru cei care găsesc în timp nişa favorabilã. Tinerii, un potenţial atât de valoros, dar nu întotdeauna cu experienţă practică suficientă la finalizarea studiilor.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu