sâmbătă, 2 noiembrie 2013

O nouă dispută pentru engleza “bruxelleză”?


Ministrul flamand al educației, Pascal Smet, susţinea recent că dacă Bruxelles aspiră să fie un oraș internațional, acesta ar trebui să declare engleza limbă oficială a oraşului. "Pentru următorii douăzeci de ani, limba engleză va domina ca limbă la nivel mondial. Este limba utilizată în lumea politică, în lumea diplomatică, în sectorul turismului", explica Smet, pe marginea unui proiect lansat pentru a stimula educația multilingvistică în capitala belgiană și în UE.

Cifrele citate în Planul Marnix arată că 63,2% dintre locuitori Bruxelles sunt vorbitori nativi de limba franceză, în timp ce mai puțin de 20% sunt nativii olandezi. Doar 2,5% au engleza ca limbă maternă, ​​dar cu toate acestea, 29,7% dintre persoanele care locuiesc în Bruxelles sunt nevoite să vorbească limba engleză bine sau foarte bine. "Ceea ce aș dori să văd este toată lumea care trăiește la Bruxelles, vorbind cel puțin o limbă comună, și aceasta ar putea fi limba engleză", a mai spus Smet.

Din păcate, orice discuție despre limbaj sau educație este de natură să declanșeze controverse într-o țară unde problemele lingvistice sunt o componentă definitorie a vieții politice.

Prin folosirea limbii engleze, nu se doreşte eliminarea celorlalte limbi, însă să fim serioşi totul la nivel global se “stabileşte” în engleză. Planul Marnix propune predarea cursurilor în diferite limbi, inclusiv olandeză, franceză și engleză, arătând exemplul Luxemburgului, unde educația multilingvistică este bine stabilită. Dar, potrivit ministrului flamand, Smet, principala problemă este lipsa profesorilor care vorbesc limba suficient de bine. Mulţi expati care lucrează în sau în jurul instituțiile UE de la Bruxelles sunt dornici de a înscrie copiii în școli în limba engleză, dar opțiunile sunt limitate în prezent la școlile europene.  

Pe subiecte asemănătoare am mai scris pe blog, şi vă recomand să citiţi şi:






Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu