miercuri, 18 decembrie 2013

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – Cât de „românească” ar putea să fie viitoarea Comisie Europeană?


Odată cu alegerile programate pentru 2014, vom avea schimbări la vârf şi în Parlamentul European, dar şi la nivelul Consiliului, cu oportunităţi de a avea români în jurul noilor lideri. Despre rolul celor care ne reprezentă în instituţiile europene scriam în cel mai recent material trimis ziarului Prahova.

Apărut şi în ediţia tipărită de marţi, 18 decembrie, articolul integral poate fi citit şi în continuare:

..............

Mă bucură când mă întâlnesc cu români în Bruxelles, când aud lucruri bune despre cei care ne reprezintă în instituţiile europene. Avem 100 de diplomaţi în Reprezentanţa Permanentă de la Bruxelles, eurodeputaţi, în prezent în total vreo 2.500 români care lucrează în mediul european de la Bruxelles, foarte mulţi dintre aceştia derulându-şi activitatea în cadrul Comisiei Europene. Avem un comisar european care îşi face munca aşa cum trebuie, dar am identificat şi 9 directori în Comisia Europeană de naţionalitate română şi 42 de şefi de unitate români.

Dacian Cioloş ne umple de mândrie prin activitatea sa. Mandatul pe care îl efectuează este excelent şi vreau să adresez felicitări echipei pe care o conduce pentru aceste rezultate. Domnul Cioloş are o expertiză foarte bine conturată, agricultura, şi de aceea acest mandat îi vine ca o mănuşă. Dar la anul avem alegeri! În general puţine ţări reuşesc să menţină două mandate la rând pe acelaşi portofoliu, deci probabilitatea ca din 2014 România să deţină din nou “agricultura” este foarte mică.

Dacă este să conturăm procedura de numire a comisarilor europeni, observăm o schimbare acum, după 2014 se pare că vom alege comisarii europeni din rândul membrilor aleşi în Parlamentul European în mai 2014. Este o iniţiativă în a conecta Comisia Europeană la alegerile europene şi este bine că se dezvoltă aceste mecanisme de reprezentare democratică. De asemenea, un comisar european trebuie să aibă sprijinul politic din ţara de unde provine, să fie propus de Guvern şi aprobat de Preşedinte la noi. Este de preferat să aibă deja experienţă de guvernare, cel puţin un mandat de ministru. Expertiza europeană este şi aceasta foarte importantă, având în vedere că audierile din Parlamentul European au refuzat multe candidaturi în ultimii ani. Trebuie ca acea persoană să fie respectată la nivel european, să aibă un discurs diplomatic, fără derapaj extrem.

Este important să organizăm România pentru următorul mandat al Comisiei Europene, şi al Parlamentului European. Să vedem care sunt portofoliile cruciale pentru ţară. Am avut multilingvismul, un dosar mai puţin strategic, acum agricultura, iar la cum se poziţionează România, nu ar fi rău să ne orientăm spre energie. Cota de 2.000 de funcţionari europeni pentru România a fost epuizată, cu toate acestea, cine vrea să “intre” în afacerile europene o poate face. Este important să avem români şi în cabinetele de Comisari. Dar pe ce portofolii? Dacă nu vom obţine Energia, măcar şeful de cabinet al viitorului comisar să fie român. Aceste lucruri ţin de capacitatea de negociere şi, astfel, România ar trebui să joace la un nivel ridicat pentru viitoarele posturi din Comisia Europeană.

Avem schimbări la vârf şi în Parlamentul European, dar şi la nivelul Consiliului- cu oportunităţi de a avea români în jurul noilor lideri. Cine sunt românii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pentru a lucra în aceste Cabinete? Trebuie urmărit calendarul numirilor şi stabilită procedura de sprijin acordat românilor cu şanse de inserţie.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu