miercuri, 4 decembrie 2013

Dan LUCA – interviu pentru România Press – “Români, implicaţi-vã în proiectul european, este şi al vostru!“

A fost o deosebită plăcere şi onoare pentru mine să răspund recent invitaţiei lansate de România Press de a realiza un interviu. Ca şi preşedinte al PSD Bruxelles, am vorbit despre activitatea mea de la Bruxelles şi a membrilor partidului, dar am institat mult pe importanţa implicării politice.

Redau în continuare, integral, interviul realizat de Ana Moroşanu-Magdin:

………..

Ana Magdin:  Dan Luca, cine eşti şi ce faci la Bruxelles?  
Sunt un român care îmi derulez activitatea de mai bine de 16 ani la Bruxelles. Am ajuns aici prima dată în vara lui 1996, ca membru activ al Asociaţiei Studenţilor Europeni (AEGEE), pentru un stagiu în Parlamentul European de la Bruxelles. Acele săptămâni din capitala europeană, m-au făcut să revin, pentru a fi ales în cadrul Comitetului Director al studenţilor europeni de la Bruxelles (în aprilie 1997), pentru a începe un master în studii europene la ULB (în septembrie 1997), pentru a lucra la EurActiv (din 2001) şi pentru a derula alte iniţiative pe axul Bruxelles-România. Gândesc româneşte, chiar dacă trăiesc în capitala Europei. Am lansat şi gestionat numeroase proiecte de impact pentru România, aici la Bruxelles, şi pot să enumăr câteva. În 2003 am înfiinţat Clubul „România-UE” Bruxelles, o platformă a românilor din Bruxelles-ul european. În 2004 am fost co-fondator al EurActiv-ului în România, o presă tehnică, specializată pe legislaţia europeană, care a ajutat zeci de mii de români să înţeleagă mai bine cum funcţionează mecanismul european, atât în timpul negocierilor de aderare la UE, cât şi ca stat membru. Deţin un doctorat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi am reuşit să scriu 3 cărţi despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european şi dilemele comunicării. Predau cursuri despre tehnicile de comunicare ale UE, la universităţi din Bruxelles, Gorizia (Italia), Bucureşti şi Cluj. În 2008, inspirat şi sprijinit de social-democraţii germani, socialiştii francezi şi laburiştii britanici, am înfiinţat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic românesc – PSD Bruxelles.

Ana Magdin: Eşti Preşedintele Partidului Social Democrat din Bruxelles. Care este rolul tău pentru promovarea României dar şi pentru imaginea PSD?
În 2008 am lansat un mesaj public de relaţionare a românilor din Diaspora cu politica din România. De peste 5 ani, împreună cu colegii mei de la PSD Belgia, încercăm să găsim soluţii practice pentru ca românul din Diaspora să aibă o voce în politica din ţara de origine. Relaţiile PSD Bruxelles se realizează însã pe 3 dimensiuni: una cu partidul mamă din România – PSD, cu partidele socialiste din Bruxelles-ul european, şi nu în ultimul rând cu Partidul Socialist din Belgia. Avem deja şi un consilier local “de Bruxelles”, Gabi Mara. Relaţionăm bine şi cu funcţionarii din instituţiile europene. Alegerile europene din mai 2014 sunt de mare interes pentru mine, pentru că vreau să fac mai mult pentru România. Recent mi-am anunţat intenţia de a candida pentru un mandat de eurodeputat şi mă bucur că atât organizaţia pe care o conduc, PSD Belgia, cât şi lideri PSD din ţarã, mă încurajează în această încercare.  

Ana Magdin: Comisia Europeană a lansat recent Brosura „Secretul succesului”, care arată că “nu este nevoie de un început grandios pentru a avea un impact semnificativ”. Ce ne poţi spune despre acest „secret”?
Trebuie sã ai încredere în tine! Important este să fii intreprizător în competenţele tale, pentru că ajută foarte mult să faci ceea ce este potrivit pentru tine, dacă vrei să ai succes. Apoi, pe lângă pregătirea teoretică, care îşi are rostul ei, experienţa practică relevantă este indispensabilă, indiferent că eşti angajat, sau eşti “propriul tău şef”. Apropo de această publicaţie, mă bucur că un antreprenor român, Ingrid Vlasov, a reuşit să fie unul dintre exemplele pozitive alese de cei care au realizat broşura.

Ana Magdin: Sunt activi membri PSD din Bruxelles? Ce fac ei mai exact, pentru a atrage cât mai mulţi adepţi ai acestei formaţiuni politice?
Am găsit oameni la fel de entuziaşti şi hotărâţi care vor să facă mai mult decât să vorbească fără folos. Luptăm pentru ideile în care credem. Este loc pentru toţi şi suntem convinşi că împreună putem realiza lucruri minunate pentru români. Diaspora românească nu constituie o problemă, ea ne ajută să înţelegem mai bine România contemporană. Membri activi ai PSD nu fac altceva decât să explice ceea ce cred deja – nu avem dreptul să fim nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă pe scena politică, fără să încercăm să schimbăm ceva, să ne facem auziţi. Implicarea politică este cea mai potrivită reacţie atunci când ai ceva de spus, atunci când consideri că ai soluţii ce pot îmbunătăţii situţia compatrioţilor, a prietenilor, sau a propriei familii. Angajamentul politic necesar pentru a ajuta România. Informaţii despre activitatea noastrã se pot vizualiza la adresa www.psdbelgia.ro.  

Ana Magdin: Declarai recent pe pagina ta de socializare, că un prieten ţi-a sugerat că este bine să se introducă o materie despre cultura şi civilizaţia europeană în licee! Despre ce este vorba mai exact?
Eu cred ca trebuie sã intrãm mai profund în realitatea europeanã, dar la nivelul practic. E bine sã prezentãm copiilor nostri ce înseamnã apartenenţa la Clubul european. E necesar să introducem la nivelul curriculei de liceu un astfel de curs – însă, ceva foarte practic, nu un conţinut sec şi plin de date statistice. Cursuri predate cursiv despre ce înseamnă cetăţenia europeană, ce drepturi şi obligaţii îi revin cetăţeanului european, ce oportunităţi avem noi ca români în spaţiul european. Iar exerciţiul de europenizare şi internaţionalizare trebuie continuat la nivelul învăţământului superior. Profesorii străini trebuie să devină o normalitate în absolut toate universităţile, iar masterele să se desfăşoare pe cât posibil în limbi de circulaţie internaţională pentru a obişnui tânărul român cu globalizarea. Societatea civilă românească are şi ea un potenţial fantastic, dar trebuie să existe structuri coerente, articulate, care pot să propună proiecte cu impact enorm. Tinerii, dar nu doar ei, vor să interacţioneze în proiecte internaţionale. Este strategic pentru a avea cât mai multe astfel de reţele în România, şi nu doar la nivelul capitalei ţării. Se poate gândi o formă de sprijin pentru aceste structuri non-guvernamentale.  

Ana Magdin: Vei lansa o carte: “European Union: Views from Brussels”, care va avea loc miercuri, 4 decembrie, ora 18:30, la Parlamentul European din Bruxelles! Care este mesajul cărţii tale?
Studiez, teoretic şi practic, Uniunea Europeană de ani buni, iar de peste 6 ani sunt cât pot de activ pe un blog (www.casaeuropei.blogspot.com) în care explic zilnic românilor cum se vede România din Bruxelles-ul european şi ce se poate face pentru o mai bună “înşurubare” a sistemului românesc la dimensiunea comunitară. În 2009, am publicat în limba română cartea “Dilemele comunicării Uniunii Europene”. Impactul cărţii a depăşit aşteptările mele, iar semnalele primite m-au condus la concluzia să prezint ideile şi în limba engleză, pentru a putea fi receptate de un public mult mai larg. Aşa se face că, începînd cu anul 2009, am început să public, e drept răzleţ la început, opinii în limba engleză despre subiecte de actualitate europeană, aşa cum le vedeam eu de la Bruxelles. La începutul anului 2012 am luat însă decizia de a publica săptămânal mesaje, iar cantitatea acumulată după 18 luni îmi permite acum să asamblez cele aproximativ 70 de articole sub forma unei cărţi. Materialele cuprinse în această carte au fost reproduse în forma publicată pe blog la data respectivă, păstrând astfel “parfumul” perioadei respective. Cartea abordează deciziile Bruxelles-ului şi impactul acestora asupra cetăţenilor europeni. Este în acelaşi timp un simbol, o carte care prezintã ideile românilor despre viitorul continentului în care trãim.  

Ana Magdin: Gândul tău pentru românii de pretutindeni!
Racordarea unei ţări de peste 20 de milioane de locuitori la o structură de 500 de milioane, precum Uniunea Europeană, nu este un lucru uşor. Construcţia Uniunii Europene are nevoie de suportul şi implicarea activă a cetăţenilor. Pe 25 mai 2014 se organizeazã alegeri în România cu scopul de a alege cei 32 de eurodeputaţi români. Alegerile europene de anul viitor sunt cruciale pentru viitorul Uniunii Europene şi pentru România. Criza pe care o trăim ne face să fim mai pragmatici şi să calculăm cu exactitate ce soluţii avem. Români, implicaţi-vã în proiectul european, este şi al vostru!

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu