luni, 10 februarie 2014

Dan LUCA – articol în Făclia – “Reactivarea încrederii în Uniunea Europeană”


Luni, 10 februarie, ziarul clujean Făclia publica noul meu articol legat de încrederea cetăţenilor în construcţia europeană, la doar câteva luni până la alegerile europarlamentare, cruciale pentru parcursul Europei în următorii 10-15 ani.

Redau mai jos articolul integral:

...............

Încrederea cetăţenilor în construcţia europeană a scăzut şi s-a accentuat pe fondul crizelor repetate în statele membre. Sondajele de opinie ilustrează clar acest lucru; nuanţînd însă, observăm că cetăţenii nu critică ideea de Uniune Europeană, însă nu sprijină sistemul european creat în ultimii ani. Cetăţenii europeni, în general, manifestă reticenţă faţă de oamenii politici şi modul lor de a se implica în problemele reale ale cetăţenilor. Deşi situaţia diferă de la o ţară la alta, niciodată în nord, în Germania sau Suedia, nu va fi la fel ca în sud, în Bulgaria sau Grecia, unde se manifestă o lipsă de încredere în liderii politici naţionali, ceea ce face să crească încrederea în cei europeni.

Omul simplu se întreabă: ce sînt alegerile europene? Chiar merită să mergem la vot pentru aşa ceva? Aceleaşi feţe pe care le vedem în fiecare campanie electorală, aceleaşi promisiuni greu de urmărit dacă s-au materializat. O ducem mai bine de cînd sîntem în Uniunea Europeană? Se pare că da, dar schimbarea nu este spectaculoasă, cel puţin nu pînă acum. Poate şi criza pe care o trăim de vreo 5-6 ani nu ne permite să vizualizăm prosperitatea.

Ce poate cetăţeanul european să înţeleagă din tot ce-l înconjoară? Ce gîndeşte unul din cei 500 de milioane de europeni? În cine îşi pune speranţa de salvare? Să nu uităm de partidele anti-sistem, care aşteaptă cea mai mică “ezitare” pentru a profita de alegerile europene din luna mai. Într-un scenariu catastrofă, vom avea 25% din Parlamentul European de după alegeri dominat de eurodeputaţi care sînt împotriva UE, sînt pentru revenirea în matricele naţionale, fără nici o şansă de a menţine sistemul european. Miza este, deci, uriaşă!

Să renunţăm odată la mentalitatea “Bruxelles-ul a decis” sau “Bruxelles-ul este de vină”: Bruxelles-ul sîntem “noi”. Facem parte dintr-un “club” al solidarităţii şi trebuie să ajungem la convingerea că măsurile politice sînt benefice pentru toţi membrii Uniunii. În UE este nevoie de un suflu tînăr. Problemele cu care se confruntă Uniunea, spune analiştii, sînt tratate neadaptat cerinţelor vremurilor în care trăim.

Ceea ce se decide în 2014 nu este, practic, doar cine va conduce Parlamentul European şi Comisia Europeană, ci va însemna direcţia pentru următorul deceniu, sau chiar pentru următorii 15 ani. Putem demonstra că UE este structura care rezolvă problemele cetăţenilor, care crede cu adevărat în calitatea vieţii cetăţenilor săi.

Eu zic că putem avea alegeri europene în România pline de sens, în care cetăţenii să fie cu adevărat interesaţi, în care să putem discuta chestiuni reale. Mingea este, însă, în terenul partidelor politice. Avem o echipă europarlamentară echilibrată, avem periodic nevoie, însă, şi de suflu nou, de oameni conectaţi atît la realitatea de la Bruxelles, cît şi la cea din România.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu