joi, 16 aprilie 2015

Apartenenţa la UE adaugă valoare universităţilor britanice


Colaborarea între universitățile din UE este crucială pentru cercetare, pentru continuitatea tradiției continentului ca fiind o economie a cunoașterii, susține Nicola Dandridge, directorul executiv al universităților britanice. Pentru acest lucru, UE trebuie să asigure finanțarea Horizon 2020, iar Marea Britanie trebuie să îmbrățișeze UE.

Zilele acestea liderii universităţilor din Marea Britanie se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta valoarea fundamentală a colaborării europene pentru toate universitățile și pentru a argumenta împotriva reducerilor propuse la programul de finanțare a cercetării Horizon 2020. Universitățile cer devierea sumelor din bugetul UE destinat cercetării şi inovării într-un fond nou-creat pentru Investiții Strategice Europene (EFSI).

Cu doar câteva săptămâni înaintea alegerile generale din Marea Britanie, problema aderării europene este un punct central pe agenda publică. Dacă rezultatul este greu de anticipat, Dandridge este de părere însă că un lucru este sigur - pentru universități aderarea la UE joacă un rol important în succesul acestora și în contribuția universităţilor în economie și societate.

Reprezentanta universităţilor britanice subliniază că multe descoperiri ştiinţifice importante, de la medicamentele care salvează vieţi și soluţiile noi pentru “energie curată”, până la îmbunătățirea alimentației copiilor, au fost posibile printr-o colaborare și finanțare europeană. Aderarea la UE permite libera circulație a studenților și a personalului, ceea ce aduce beneficii substanțiale pentru economia britanică. Apoi, programul de mobilităţi Erasmus este cea mai mare sursă de sprijin pentru studenții din Marea Britanie care doresc să studieze sau să lucreze în străinătate. Cercetările recente efectuate de o unitate internațională arată că studenții care își petrec o parte din timpul studiilor superioare în străinătate, sunt mai bine pregătiţi academic, dar e şi mult mai probabil să îşi deschidă propriile companii, fiind totodată redusă la jumătate probabilitatea ca în cazul lor să apară șomajului pe termen lung, comparativ cu studenţii care nu au studiat sau nu au fost instruiți în străinătate.

Aceleași beneficii se aplică în întreaga Europă, explică Nicola Dandridge. Aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, important este însă să înţelegem foarte bine că apartenenţa la un “club” are atât avantaje cât şi dezavantaje.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu