miercuri, 15 aprilie 2015

Funcţionează Iniţiativa Cetăţenească Europeană?

Introdusă prin adoptarea Tratatului de la Lisabona, ECI - Iniţiativa Cetăţenească Europeană, este unul dintre instrumentele concrete ce contribuie la stabilirea democraţiei europene. Conform articolului 11 al Tratatului, ce presupune ca fiind necesare cel puţin un milion de semnături din partea cetăţenilor pentru influenţarea deciziilor Comisiei, pentru prima dată în istorie, cetăţenii şi organizaţiile societăţii civile pot să marcheze direct şi formal agenda politică.

Singura schimbare care a intervenit de la lansarea Iniţiativei a apărut odată cu aderarea Croaţiei. Acest eveniment a sporit numărul populaţiei UE cu patru milioane de cetăţeni croaţi care au posibilitatea să semneze petiţiile, respectând totuşi regula care prevede necesitatea  ca, cei 1 milion de semnatari ai petiţiei să provină cel puţin din 7 state membre UE.

Inițiativa Cetățenească Europeană, însă, în forma actuală, nu funcționează, apreciază Carsten Berg, coordonator al Campaniei ECI. Ziua dedicată Inițiativei Cetățeneşti Europene a reunit recent la Bruxelles părţile interesate. Deşi experienţele celor care au folosit ECI demonstrează că forma actuală nu este funcțională, susţinătorii cred cu tărie că, prin voință politică, se poate. Reprezentanţi ai 21 de Campanii ECI semnează împreună o scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene, prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, prin care se cere o reformă semnificativă a ECI. Printre semnatari apare şi prima ECI înregistrată, Fraternité 2020.

Acum, mai mult ca oricând, Uniunea Europeană are nevoie de ceea ce poate oferi ECI: ideile și implicarea cetăţenilor, împărtăşirea obiectivele europene comune peste diviziunile naționale și dovada că liderii europeni s-au angajat la consolidarea democrației. Totodată, susţinătorii reformei sunt de părere că mulţi cetăţeni sunt speriați de cerințele privind datele cu caracter personal ale ECI, în special numerele de identificare, care ar trebui eliminate până la sfârşitul anului 2015. De asemenea, software-ul de colectare a semnăturilor on-line și documentaţia sunt inadecvate pentru campaniile transnaționale.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu