sâmbătă, 6 iunie 2015

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar - „Oscarurile” federaţiilor europene


Ziarul Financiar publică un material în care am vorbit despre un nou studiu realizat de APCO. Acesta şi-a propus să măsoare eficienţa asociaţiilor europene. Cine sunt câştigătorii şi ce a contribuit la poziţiile bune în clasament puteţi citi mai jos.

Articolul integral apărut vineri, 5 iunie 2015:

……………………….   

Un studiu realizat de APCO, în parteneriat cu EurActiv a fost prezentat recent la Bruxelles. “TradeMarks” îşi propune să afle în ce măsură federaţiile industriale de la Bruxelles sunt eficiente în atingerea scopurilor lor politice pe care şi le-au propus.

15 domenii s-au dovedit a fi cheia succesului pentru asociaţiile europene, cele mai importante fiind lobby-ul, formarea coaliţiilor industriale, mobilizarea membrilor, reputaţia industriei sau relaţiile cu media. În topul primelor 5 asociaţii se afla ACEA (Asociaţia Producătorilor Europeni de Automobile), BusinessEurope (Asociaţia Patronatelor Europene), Orgalime (Asociaţia Europeană a Ingineriilor Industriale), GSMA (Asociaţia Mondială a Operatorilor în Comunicare Mobilă) şi COPA-COGECA (Vocea comună pentru agricultori şi cooperative în Uniunea Europeană).

Este interesant însă să punctăm şi câştigătoarele din 2015 la cele 7 categorii analizate: Transport, evident ACEA, Manufacturi – Orgalime, Tehnologie – GSMA, Agricultură – COPA-COGECA, Energie – EWEA (Asociaţia Europeană a Energiei Eoliene), Sănătate – EFPIA (Asociaţia Europeană a Producătorilor din Industria Farmaceutică) şi Servicii Financiare – EFAMA (Asociaţia Europeană a Companiilor de Servicii Financiare).  

Ce fac aceste asociaţii? Să luăm ca exemplu ACEA - Asociaţia Constructorilor de Maşini din Europa, din care fac parte şi BMW, şi Renault, şi Fiat, dar şi alte mărci binecunoscute. Să ne imaginăm că oamenii de la, să zicem, Mercedes doresc să-i explice Comisiei Europene părerea lor despre propunerile legislative pentru dezvoltarea siguranţei rutiere. După aceea vin delegaţii Volvo să-i explice Comisiei versiunea lor, iar într-o săptămână sosesc şi cei de la Fiat cu acelaşi subiect. E prea complicat şi ineficient, iar prin urmare se recomandă “coagularea grupurilor industriale” în asociaţii europene (grupuri de interese), cu Adunări Generale anuale ale membrilor, Grupuri de lucru sectoriale şi, pe cât posibil, Secretariat permanent în Bruxelles. Astfel se pot prezenta “opinii comune ale industriei despre acel subiect”. Asociaţia îşi exprimă foarte vizibil opinia despre subiectul menţionat, în numele sectorului pe care este împuternicit să îl reprezinte, conform statutului organizaţiei. Desigur atingerea compromisului în aceste forumuri “interne” de dezbatere nu este un lucru uşor. Să nu uităm că, în ciuda faptului că stau la aceeaşi masă a negocierilor, cei care formează asociaţia sunt în competiţie comercială permanentă, iar cei care lucrează în vânzările de automobile ştiu bine ce înseamnă asta.

Comparativ cu rezultatele primei ediţii a studiului APCO (2013), în acest an, în general, asociaţiile sunt percepute a fi mai eficiente acum decât erau cu doi ani în urmă. Ceea ce e nou faţă de studiul precedent este importanţa mobilizării membrilor pentru formarea de coaliţii. Dacă mobilizarea vocii individuale a membrilor devine mult mai puţin importantă, identificarea de aliaţi şi formarea de alianţe strategice pe probleme specifice este acum critică.

Profesioniştii în comunicare tind să presupună că într-o lume din ce în ce interconectată şi mai digitalizată, toate organizaţiile ar trebui să fie foarte active pe social media. Dar, ca în 2013, social media are încă un impact redus asupra eficienţei în cazul asociaţiilor europene. Există o mulţime de excepţii, dar în general, o strategie media mai tradiţională pare a fi încă mai de succes.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu