joi, 4 noiembrie 2021

Dan LUCA – la evenimentul Guvernului României despre viitorul Europei


A fost o reală plăcere pentru mine să particip astăzi la conferința organizată de Secretariatul General al Guvernului României. Evenimentul cu tema „Europa viitorului: instituții reziliențe, deschise, transparente și în dialog permanent cu cetățenii” a fost organizat în cadrul manifestărilor prilejuite de ”Conferința privind Viitorul Europei”.

 

Foarte bună prezentarea Alinei Bârgãoanu despre evoluția comunicării guvernamentale pe fondul crizei pandemice. Practic, întreg eco-sistemul comunicării se schimbă, iar necesitatea pregătirii specialiștilor pe acest domeniu este o urgență societală.

 

Câteva idei prezentate în intervenția mea:


La nivel european transparența instituțională este un subiect de acum 30 de ani.


În Olanda a fost aprobată legea transparenței în 1979. Ea a fost revizuită în 1991. Se vorbește de toate nivelele administrative, nu doar de cel național. Subliniez, nu este o lege a documentelor, ci o lege a metodelor de informare.


În 1995 au aderat la Uniunea Europeanã țările nordice, Suedia și Finlanda. Ele au impus dosarul transparenței la nivelul UE.


Este bine să avem o abordare integrată a ceea ce este un funcționar public și serviciul pentru cetățean. Nu trebuie să fie diferențe fundamentale între structurile locale, naționale și europene.


Dacă observ din punct de vedere european administrația românească, încep cu anul 2002, anul lansării programului de Euroconsilieri. Acești aproximativ 500 de oameni, sub coordonarea dlui profesor Vasile Pușcaș au reușit, după o procedurã tehnică uriașă, să ducă practic România în Uniunea Europeană. După aderarea din 2007, euroconsilierii au fost baza funcționarilor români din instituțiile europene. Poate nu este rău să mai lansăm astfel de programe, pentru a reuși și în proiectul integrării europene, nu doar în cel al aderării.


Este importantă interacţia cu stakeholderii (nu doar societatea civilă, ci și sectorul de afaceri, academicul, sindicatele, presa). E nevoie de strategii de identificare a acestora și de a deveni o administrație integrată în acest eco-sistem. Adminstraţia face parte din societate, nu există o barieră între admnistrație și ceilalți, pe care îi numim generic cetățeni. Obiectivul administrației nu este doar în a deveni un comunicator, ci un facilitator de comunicare societală.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu