marți, 19 aprilie 2022

Dan LUCA – articol în Fãclia: “Lebedele negre din viaţa noastră”


Revin astăzi, 19 aprilie 2022, cu un nou material semnat pentru Făclia de Cluj.

 

Desigur, nu mă refer la pasărea mare de apă descrisă în dicționarul ornitologic. Vorbesc despre teoria lebedei negre, aşa cum a formulat-o Taleb, la modul în care oamenii gândesc despre incertitudine, la felul în care încearcă să-şi explice neprevăzutul. “Lebăda neagră”, metaforic vorbind, denumeşte un eveniment imprevizibil, un eveniment rar, cu o probabilitate extrem de redusă ca să se producă, dar, dacă se produce, are semnificaţii şi consecinţe considerabile, chiar excepţionale, în bine sau în rău.

 

Sunt clasice câteva exemple de „lebede negre”: ascensiunea lui Hitler și războiul ulterior; creșterea și apoi decesul precipitat al blocului sovietic; ascensiunea fundamentalismului islamic; răspândirea internetului, a Youtube, Facebook, și, desigur, 11 septembrie 2001. Chiar și Brexit-ul a fost pentru Uniunea Europeană o lebădă neagră.

 

În ultimii trei ani am asistat la două evenimente majore care continuă să ne marcheze viețile. Pandemia nu a fost preconizată nici măcar cu câteva săptămâni înainte, chiar dacă sunt mulți acum care pozează în vizionari. Războiul din Ucraina are și el o valoare anormală, deoarece se află în afara domeniului așteptărilor normale, are un impact extrem asupra evenimentelor. Desigur, în ciuda statutului său extraordinar, natura umană ne face să inventăm explicații pentru apariția sa după eveniment, făcându-l explicabil și previzibil.

 

Este puțin paradoxal în a discuta aici posibila apariție a altor lebede negre care să ne surprindã și să ne influențeze drastic existența. O criză economică atipică sau un dezastru ecologic major pot să fie fenomene de anvergură. Nici nu vreau să mă gândesc, dar chiar și o escaladare a războiului din Ucraina poate să ducă la ceva catastrofal. Putem să ne așteptăm și la fenomene majore cu impact pozitiv. O digitalizare corect implementată ar putea duce, de exemplu, la democratizarea panetei, inclusiv la nivelul guvernanței globale.

 

Previzibilitatea face parte din DNA-ul rasei umane. Nu acceptăm ușor schimbarea, iar brutalitatea unor fenomene care sunt greu de controlat ne face mici, foarte mici. Vorbim de inovaţie și evoluție, dar credem prea puțin în aceste fenomene. Desigur, unele cuvinte sau expresii s-au demonetizat, fiind folosite masiv, fără a avea simțul realității.

 

Că viitorul se aflã în mâinile noastre sau la latitudinea hazardului, asta vom vedea. Important însă este să fim ancorați în realitate, să fim oameni normali în primul rând. Pare ușor și axiomatic, dar goana spre sensational sau populismul necontrolat ne duc spre abis. Putem mai mult ca oameni, așa simpli cum suntem. Cu lebede negre sau nu….

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu