luni, 2 mai 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Iubim Africa!”


Revin astăzi, 2 mai 2022, cu un nou editorial semnat în Făclia de Cluj. Câteva impresii despre continentul african, în contextul relaționării cu UE.

 

Africa continuã sã fie o mare enigmă. Expresii de genul ˝e mai rău ca în Africa˝ sau ˝săracii oameni din Africa˝ ne vin în minte, fără însă să avem ceva împotriva acestui continent.

                   

Românul are un suflet mare și nu sunt puțini care s-au gândit, la ceas de criză pandemică, ce fac africanii? Au trecut peste ei epidemii de Ebola, iar malaria încă face ravagii în populație. Cum se descurcă aceste sisteme în abordarea Covid-19? Războaiele etnice sau loviturile de stat nu sunt doar file de istorie în Africa, iar populația suferă parcă mai mult ca niciodată.

 

Am fost în Africa acum câţiva ani și a fost cea mai frumoasã vacanță de când mã ştiu. Africa de Sud, dar mai ales Botswana, Namibia și Zimbabwe, mi-au umplut viaţa cu o experienţã memorabilã.

 

Lumea e veselã în Africa, zâmbeşte… ţi se mulţumeşte tot timpul cã vizitezi Africa. Majoritatea au aceeaşi atitudine pozitivã, începând orice conversaţie cu “How are you today?” (de multe ori mecanic, învãţat, dar e plãcut). E un cer senin şi albastru cum nu vã puteţi imagina. Fãrã nori, fãrã ploaie, boltã de stele…  Şoşelele sunt foarte bune, iar reţeau conecteazã principalele oraşe. Se circulã cu 120 km/orã, fãrã nici un trafic, fãrã cãruţe sau tractoare. Poţi să îţi calculezi lejer un drum de 500 kilometri în cinci ore… Mall-urile sunt la fel în Gaborone sau Windhoek, precum cele din Bruxelles sau Cluj.

 

Vãzusem pânã acum animale sãlbatice la circ sau la grădina zoologicã. Am înţeles acolo ceea ce înseamnã sã le descoperi în habitatul lor. Observi semnele de circulaţie “atenţie, elefanți care traverseazã strada”. E un concept de viaţã diferit faţã de cel european. Africanii trãiesc cu animalele sãlbatice. Avem antilope care trec prin curtea şcolii, maimuţe la conţ de stradã şi zebre care blocheazã traficul rutier... E uluitor sã ai la zece metri de ține o girafã de o tonã, sã faci un selfie cu un elefant uriaş sau şalupa sã fie însoţitã de un crocodil de opt metri lungime… Animalele sunt calme, fãrã griji. Nu se grãbesc, cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai sigure pe situaţie.

 

Europa are o oportunitate istorică de a se reapropia de Africa. Nu doar prin faimoasele politici de ajutorare, ci printr-un parteneriat pe picior de egalitate. Să nu uităm că Africa dispune de resurse naturale incredibile. De exemplu, litium african este indispensabil trecerii masive la mașinile electrice.

  

De urmărit, și de așteptat desigur, şi strategia României față de Africa… 

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu