luni, 27 februarie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Mâncarea europeanã”


Legătura între prioritãţiile Președinției UE a Spaniei și zacusca românească în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

----

 

Îmi amintesc ceea ce citeam în manualele școlii generale… ˝Noaptea, când voi dormiți, sunt oameni care lucrează pentru a face pâinea ţãrii.˝ Dragostea trece prin stomac, și permiteţi-mi să discutăm astăzi despre apartenenţa la Uniunea Europeanã în contextul bucatelor europene.

 

Fără a intra în profunzimea expertizelor culinare, este evident că în ultimii 25 de ani bucătăria româneascã s-a diversificat. Pastele sau ˝macaroanele˝ nu mai reprezintă acum în România doar un ingredient pentru desert, să dau doar un exemplu evident. La începutul anilor ’90, meniul restaurantelor clujene era deosebit de limitat. Ciorbele, grătarul și cartofii prăjiți erau baza. Nu aveam încă pizza, salatele, nici măcar fast food-urile. Sã nu uitãm cã primul McDonald’s s-a deschis la Cluj doar prin 1996, dacã nu mã înşel.

 

Există unele produse românești care fac carieră internațională, chiar dacă restaurantele românești sunt rare în afara teritoriului țării. Micii, sarmalele, mămăliga merg bine. Ciorba de burtă e fantastică, dar greu de digerat dacă nu ești român. E precum un ˝cod de România profundă˝ dacă îți place ciorba de burtă. Ceea se începe să prindă pe piața Vestică, ˝adaptându-se globalizării˝, este surprinzãtoare zacuscã...

 

Criza pandemi a schimbat multe la nivel societal. Aprovizionarea populației cu alimente a fost, după sectorul medical, o prioritate strategicã a responsabililor guvernamentali. Cei care au lucrat în supermarket-uri devenind și ei adevărați eroi ai acelei perioade.

 

Războiul din Ucraina a adus și alte crize neaşteptate, precum cea a aprovizionării cu anumite produse de bazã. Cetățeanul european a constatat interconectarea economiilor când nu a mai găsit pe raftul magazinelor pastele sau uleiul. Un sistem de aprovizionare fluid trece neobservat, dar la o micã disfuncționalitate apar probleme mari. Îmi povestea recent un maltez, că dacă este blocată o autostrada din Italia, Malta nu are mâncare o zi…

 

România are un potențial agricol fantastic, cel puțin asta am fost învãţaţi să credem. Este normal să ne imaginăm cum putem să gândim abordarea faţã de sistemul agro-alimentar al pieței interne, spre beneficiul tuturor, al europenilor. Există chiar un context politic favorabil. În iulie 2023, Spania va prelua Președinția UE, iar una dintre prioritățile perioadei este chiar producția de mâncare în UE proiectată pe conceptul de autonomie strategicã europeanã. Desigur, un subiect de interes…

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu