marți, 25 aprilie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Prizonierii cuvintelor de tablã˝


Despre înțelegerea cu adevărat a Uniunii Europene în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

-- 

 

Refuz să cred că romanul este rupt de realitate și s-a săturat de Uniunea Europeană. Glumițele și cinismul care invadează spațiul public nu ajută pentru a clădi un viitor mai bun României. Desigur, umorul a fost o armă redutabilă în perioada comunismului, dar acum situația este cu totul diferită.

 

Înainte însă de a spune lucrurilor pe nume, poate e bine de clarificat un concept. Societăți perfecte nu există, iar proverbe de genul ˝Decât sărac și bolnav, mai bine bogat și sănătos˝ sunt plăcute, dar haideţi să fim un pic serioşi.

 

Platitudini, banalități și stereotipuri – așa este analizat proiectul european în România. Suntem bombardați în fiecare zi cu clișee, în care felia de sarcasm devine deliciul cotidian. Să luăm un pic de recul față de cuvintele sofisticate. Să o zicea pe cea dreaptã, mesajele anti-europene ascund, de fapt, mesaje anti-modernizare.

 

Politicienii devin tot mai mult prizonierii lucrurilor pe care nu le înţeleg, dar le zic, fără a putea ieși apoi din acest cerc vicios. Goana după sensaţional face din societatea românească un loc plin de vorbe meşteşugite, iar falși experți, sub aura notorietății, ne ghidează destinele.

 

Problema este că timpul nu mai are răbdare cu noi și sper din toată inima să nu trecem acel prag, în care să nu mai fie cale de intoarcere spre evoluție. Pilda europeană este una a valorilor, chiar dacă puțini credem în așa ceva. Spațiul european îți dã, dar nu îți bagă în traistă, ca să revin din nou la o vorbã popularã.

 

Mesajul acesta este pentru cei care mai cred că locul nostru este în Europa, iar accesul la acest camion de idei e benefic în primul rând nouă.

 

Există exemple din realitatea contemporană care confirmă fezabilitatea acestor afirmații. Să luăm un ˝jargon de Bruxelles˝ – Alianţa Bateriilor Europene. Printr-o abordare stucturatã putem înțelege mult mai ușor care este situaţia actualã, referindu-ne la autonomia strategică europeană și la abordarea ˝Made in EU˝, dar și la direcția de înverzire a continentului materializată și printr-o politică agresivă de a trece la mașinile electrice în UE. Aici apar numeroase politici sectoriale, ușor de descifrat dacă înțelegem instituțiile europene, fie din segmentul energetic, transport sau mediu, sau ne referim la extragerea resurselor naturale necesare producției de baterii. Contextualizãm totul la politica de industrializare a UE, dar și la competiția cu alte continente precum Statele Unite ale Americii sau China. Iar partea cea mai interesantă este, desigur, cum țările membre UE joacă în această piesă europeanã cu multe variabile. Spun asta pentru că, pe lângă analiza resurselor naturale, mai există și opotunitatea de a deschide fabrici noi, modernizate, și de a pregăti o resursa umană specializată. Acesta este proiectul european, acces la piața internă și la oportunitățile de a dezvolta proiecte împreună, pe picior de egalitate, toate cele 27 de state.

 

Ceea ce am prezentat este ceva tehnic, dar de impact pentru țară și societate. Cu siguranță o tară responsabilă poate să meargă în direcția acestor abordări contructive. Avem sute de astfel de dosare la BruxellesUnde ne sunt experţii în politici sectoriale ? Cine îi ghidează pentru a vedea interesul național ?

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu