joi, 4 mai 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: Eficienţa europeană și oamenii


Un nou editorial, publicat astăzi în Făclia. Subiectul : Despre importanţa prezenței românești în structurile europene.

 

--
Gestionarea racordãrii României la Uniunea Europeană se face prin intermediul politicilor sectoriale și a bine mediatizatelor fonduri europene. Instituţiile joacă un rol de primã linie, dar și alte entități sunt chemate să contribuie. Amintim aici sectorul de afaceri, societatea civilă, mediul academic sau chiar și presa.


În acest material însă mă voi referi la oameni, la cei care - ajunși în poziții cheie, la nivel european - pot chiar să facă diferența. Asta desigur, dacă respectivii doresc implicarea pro-românească, mai ales pentru cei care acest lucru nu intră direct în fișa postului.


În aprilie 1997, fiind ales în Comitetul Director al Asociației Studenților Europeni (AEGEE), am coordonat timp de doi ani de la Bruxelles rețeaua din 42 de țări. Desigur nu toate centrele univesitare europene erau racordate, dar aveam filiale cu mult în afara Uniunii Europene, inclusiv în Centrul Europei. În România, la acea vreme, aveam birouri la București, Timișoara, Cluj și Iaşi. Am demarat atunci un plan, repet de la Bruxelles, de a identifica posibilitățile de extindere a asociației în România. Nu întru în detalii tehnice, dar după 18 luni existau filiale AEGEE în 20 de centre românești, inclusiv la Brăila, Oradea, Bacău sau Ploiești.


Din structurile de conducere europene, se pot iniția și proiecte de impact pentru anumite regiuni. Împreună cu colega mea din Ungaria, am lansat și organizat în Aula Magna a UBB o dezbatere despre “Relatiile româno-maghiare în 2020”. Asta discut
am în toamna lui 1998. Concluziile au fost analizare cu mare atenție la Bruxelles, depășind cu mult cadrul politicilor de tineret.


Cel mai tare lobby la Bruxelles nu este cel al industriei sau al societății civile, ci este cel al țărilor membre. Da, chiar și Germania derulează activități de lobby la instituțiile europene, în fiecare zi, cu sute de oameni. Totul este legal și se caută din greu diverse metode noi pentru eficientizare. Lobby-ul de țară se face de către eurodeputați, dar și de către funcționarii europeni. Desigur, companiile germane care au deschis un birou operațional la Bruxelles sunt implicate, așa cum organizațiile non-guvernamentale au un astfel de obiectiv.


Există 3.000 de entități asociative la Bruxelles, majoritatea reprezentând diverse segmente ale economiei europene. 20.000 de oameni lucrează în aceste structuri. E o armatã de experți, care au fiecare mandatele clare de reprezentare. În această junglă e bine să ai și tu cota națională, chiar dacă totul pare haotic, nereglentat. În unele situații identificăm și români influenți, bine poziționați în diverse structuri sectoriale, și ce bine este că avem astfel de cazuri. Desigur, românii din Bruxelles-ul european nu sunt la fel de numeroși precum nemtii, dar e loc pentru mai mult.

 

Există un potențial de a dezvolta această fibră românească, atât că volum, dar și ca forță de sistem? Desigur. Totul face parte din agilitatea unei nații, în a dezvolta şi implementa o strategie realistă de dezvoltare. Viitor mândru țara noastră are!

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu