luni, 28 august 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Educaţia care contează”


Revin astăzi cu un nou editorial în Făclia de Cluj.

 

----


Apare câte un top interna
ţional și societatea românească se răscolește. Cele cu locul României în UE nu mai fac deliciul mass media și atunci am găsit nișa educațională ca element de discuţie. Nu zic că este ceva greșit, dar e repetitivă converaţia, cu același fel de personaje şi mesaje, care nu ajută în nici un fel la ameliorarea situației. Toată lumea e expertă, dar să fiu sincer încerc să disting forma de fond.


Nu am văzut nici o analiză axată pe cei 4 piloni de activitate academică, și mă refer aici la educație, cercetare, training și consultanță. Nu am găsit nimic despre cum se structurează un buget universitar, care este de exemplu procentul de fonduri europene pe un exercițiu financiar.

Dar ce lipsește cu desăvârșire este opinia beneficiarului, al studentului. Fără a avea pretenții de expertiză, autorul acestui articol încearcă să dea anumite exemple provenite din experien
ţa de conferențiar în 10 universități europene, acumulată în ultimii 15 ani de activitate.

 

ULB și VUB, cele două prestigioase universități ale Bruxelles-ul, au că prioritate o programã internațională, accesibilă tuturor. Mă refer atât la limba predării, engleza, dar și la grupul de studenți. Ai un curs la 20 de masteranzi și 15 dintre aceștia nu sunt din Belgia, provenind din alte 10 țări.


La KU Leuven, chiar dacă e un master în limba olandeză, multe cursuri sunt în limba engleză. Iar toți studenții scriu și prezintă atât în olandeză, cât și în engleză. E o deschidere la nou și global.


La Berlin, la School of Economics and Law, accentul se pune pe cercetarea aplicată. Orice tezã de dizertație poate să fie implementată direct și asta spune multe despre
concept.

La IHECS, în Bruxelles, abordarea e fantastică. Nu poți să pretinzi că ești un expert mass media fără o practică de luni de zile într-un trust de media, în care filmezi și editezi precum un profesionist.


Fondurile europene, în special programele Horizon sau Erasmus, sunt fibra cercetării în majoritatea instituțiilor de învățământ europene. Universitățile au departamante speciale, cu oameni care cunosc managementul de proiecte. 
Facultãţile puternice au chiar un birou de reprezentare în Bruxelles-ul european, iar misiunea este foarte clară, de a aduce milioane de euro spre casă. Prezența în capitala Europei ajută la formarea consorţiilor europene, dar și la comunicarea externă atât de necesară sectorului.


Marketingul și dezvoltarea structurată a universităților este o adevărată știință, iar rezultatele necesită timp. România, ca membru UE, are un avantaj competitiv fantastic, dar trebuie o strategie realistă, nu cuvinte pompose, cu iz electoral. Iar înainte de a discuta despre rankingul Shanghai, ediția 2024, să avem răspunsuri la întrebări de genul câte universități româneşti sunt implicate în programme de training sau consultanță ? Şi câte au reprezentan
ţã în capitala Europei ?

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu