luni, 21 august 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Europeanizarea Europei”


După o pauză de varã, am revenit astăzi în forță cu un nou editorial în cotidianul Făclia.

 

--

 


Nu există termenul eurorealism. Este o intoxicație, o perdea de fum pentru a manipula și a deruta. A întreba cinic și retoric despre proiectul european înseamnă a banaliza, a ridiculiza și, de fapt, a contesta totul cu o șiretenie comunicativă contemporană.


Să o zicem pe cea dreaptã, chiar dorim să renunțăm la tot și să schimbăm direcția? Gata, ne reîntoarcem la o Europa a țărilor puternice, închise, la un sistem care a adus războaiele pe continent? Chiar vreți vizã pentru a merge în vacanțe în Grecia sau pentru a vã trimite copiii la studii în Belgia? Am trăit umilințele anilor '90, cocoțat pe garduri de
consulate, și eu nu mai vreau așa ceva!


Ultimii 75 de ani ne arată că pacea și prosperitatea în Europa se pot realiza doar prin intermediul unui proiect federativ. Da, s-a găsit form
a de guvernare a societății europene. Din anii '50, s-au făcut pași uriași, dar construcția suprastatalã e doar la început. Mai avem până la a avea UE o putere economică, diplomatică, un lider global în adevăratul sens al cuvântului.

Implicarea este mai necesară ca niciodată, iar miile de britanici, care își plâng acum pasivitatea, pot să o confirme.


Nu există Big Brother care veghează și decide. EUROPA suntem noi, UE suntem noi, Bruxelles suntem noi... Parlamentul European e al nostru, Comisia Europeană e executivul care ghidează. Nu intrăm în Parlamentul European cu gândul de a distruge UE din interior! Ce e mizeria asta? Desigur, nu e ușor să acceptăm totul. Dar să mergem cu o gândire a proiectelor în direcția constructivă se poate.


Normal, putem zice orice despre UE, că doar e libertate, iar critic
a ajută. Dar nu trebuie ca glumița să domine, să decidă, să devină de fapt reperul decizional. Banalizarea Europei sau panfletizeaza situațiilor cu informație asimetrică nu ne ajută să trăim mai bine. Iar apoi să alegi bufoni la butoanele Europei pare ceva de inimaginat. Chiar vrem să ne meargă rău și să avem de ce să ne plângem?


Gândiți-vã la Europa precum la familia dumneavoastră, pe care sper că o iubiți. Lărgiți cadru și haideți să fim mai realiști, structurați și responsabili. Identificați conținutul de calitate, fără salată de vorbe inutile. Aveți curajul să fiți proeuropeni!

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu