Recent am avut o foarte interesantă discuţie cu Theo Jans, profesor la Facultatea de Ştiinte Politice a Universităţii Libere Bruxelles (VUB). Pe EurActiv.ro a fost publicat un rezumat al acestei convorbiri: Prof. Dr. Theo Jans: "Alegerile la nivelul regiunilor în România ar putea contribui la creşterea legitimităţii şi responsabilităţii lor".
Vreau să adaug două dimensiuni aparte. Este foarte interesant cum un profesor universitar în Belgia, de nici 40 de ani, coordonează de ani buni doctoranzi, ceea ce este încă greu de imaginat în România.
Activitatea sa este de asemenea extinsă pe toate cele 4 componente: academic, training, cercetare şi consultanţă. Este de fapt ceea ce încercasem şi noi să stimulăm în România anului 2000, printr-un proiect PHARE a cărui autoritate de implementare era Institutul European din România. În urma unei evaluări au fost selecţionate 8 Centre de Studii Europeane în România, pe 8 politici europene sectoriale. Acestea au fost alese de o echipă europenă din aproximativ 125 de aplicaţii venite din lumea academicului, cercetării şi studiilor aplicate. Din punct de vedere al politicilor comunitare oferta era:
- academic – 80%
- training – 40%
- cercetare europeană – 20%
- consultanţă – 10%
Acum, la mai bine de 7 ani de la acea evaluare, cred că oferta academică a crescut în cantitate în România, cu facultăţi de studii europeane în zeci de oraşe (cine îşi mai aminteşte de anul 1994 şi “exotismul” la acea oră a celor de la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj în a deschide o primă astfel de instituţie de învăţământ superior în România?).
Trianing-ul a crescut, dar se poate face mai mult, cercetarea europeană – poate ca e mai bună acum, dar prea puţin se merge pe cercetare aplicată (mă refer, subliniez, în domeniul politicilor europene), iar consultanţa încă nu este structurată suficient pentru a putea da un calificativ.
Dan LUCA / Bruxelles
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Sunt total de acord ideea ca ceea ce se face in momentul de fata in Romania pe plan academic in domeniul studiilor europene nu este nici pe departe la nivelul a ceea ce ar trebui sa se faca. Dupa ce am absolvit Facultatea de Studii Europene de la Cluj (da, prima, cea "exotica" la vremea ei si "la moda"), a trebuit sa urmez un Master (tot) in Studii Europene, in strainatate de data asta, pentru a invata cu adevarat ceva si tot acolo am avut trista revelatie a celor 4 ani, in mare parte irositi (daca nu ar fi fost propriul interes in domeniu, ar fi fost irositi in totalitate).
Pacat ca, desi numarul facultatilor de studii europene a crescut, calitatea programelor oferite ramane sub nivelul european de referinta.
Trimiteți un comentariu