luni, 18 iunie 2012

Raul RĂDOI - România. UE. Evoluţie


La 5 ani de existenţă, blogul “Casei Europei” grupează peste 1.000 de mesaje postate. Pentru a marca această dublă aniversare şi pentru a da mai multă informaţie celor peste 60.000 de cititori, doresc să dau vizibilitate unor idei formulate de experţii în domeniul afacerilor europene din Bruxelles. Concret, am invitat o serie de prieteni în a scrie scurte articole pe tema “UE. România. Evoluţie”. Menţionez că materialele se publică sub semnătura autorilor.

-------

Este incontestabilă potrivirea termenilor din orice unghi de analiză: 

Mai întâi, UE a reprezentat o evoluţie pentru România. Evoluţia a fost în realitate chiar condiţia aderării la Uniunea Europeană. Am auzit deseori referirea la Europa ca la „lumina călăuzitoare” dintr-o prea lungă şi prea întunecată tranziţie. Evoluţia rămâne, de altfel (din fericire) condiţia statutului de membru. Nu mă refer doar la MCV, ci şi la obligativitatea unor standarde, în special în administraţie, la nivelul cărora, prin evoluţie, trebuie să ne ridicăm. Mai mult, există stimuli din partea Europei pentru evoluţie: fondurile europene, pe care din păcate, ne încăpăţânăm să nu le absorbim/preţuim cum se cuvine. Deşi e dureros de recunoscut, incompetenţa, atrofierea simţului datoriei şi corupţia sunt şi aici marile obstacole. La fel ca în toate sectoarele în care stagnăm.

O altă perspectivă asupra trinomului propus se referă la faptul că România este în prezent conectată la evoluţiile europene, ca stat membru UE. Participă la dezbaterile politice şi legislative de la Bruxelles, din cele două legislative europene – Parlament şi Consiliu.  Propune, negociază, se asociază cu alte state în chestiunile de interes. Votează. Membrii din România ai Parlamentului European încearcă să fie activi. Unii chiar sunt. Vrând nevrând, în plan intern, România reflectă la un sistem de pensii mai sănătoase, la disciplină bugetară; guvernul este nevoit să stabilească priorităţi naţionale compatibile cu strategiile UE, chiar şi pentru simplul motiv de a putea beneficia cât mai bine de viitoarea „perspectivă financiară”. România se „târguieşte” în acest sens cu partenerii europeni pentru evoluţia proprie.

Mai mult, UE este parte a evoluţiilor interne, în acele domenii de competenţă exclusivă a Uniunii sau partajată cu statele membre. E mai mult decât verificabil clişeul: „Europa nu mai este politică externă, ci parte a celei interne”. La Bruxelles, ca şi la Bucureşti se legiferează. Se emit instrumente legislative direct aplicabile sau aplicabile prin transpunere într-o normă de drept intern. Este legislaţia care ne afectează pe toţi: protecţia consumatorului, libertăţile de circulaţie şi de stabilire, de prestare a serviciilor, elemente de drept internaţional privat asociate dinamicii fără precedent a cetăţenilor, familiilor şi companiilor pe teritoriul UE. Elemente de politică economică, IMM-uri, asociaţii, bănci, sectoare productive, 112, pensionari, ecologie, taxa de înmatriculare, toată lumea şi toate sectoarele sunt în conul de legiferare al instituţiilor europene. În acest sens, Europa face parte din evoluţiile interne. Unele dintre ele sunt chiar jalonate de Europa. Atunci când statul membru nu se conformează, sau rămâne în plan intern în urma evoluţiilor, intervine Curtea de Justiţie a UE şi îl obligă să corecteze. S-a întâmplat şi în cazul României. Soft sau nu, prin legislaţie, politici, recomandări sau hotărâri obligatorii, UE face parte din evoluţia României în domeniile sectoriale.

Pentru a profita la maximum de această potrivire a termenilor România.UE.Evoluţie, cred că este necesară îndeplinirea unor condiţii. În primul rând, mă gândesc la conştientizarea importanţei acestei a doua surse de politici şi legislaţie pe care o reprezintă Bruxelles-ul şi încercarea din partea beneficiarilor publici şi privaţi din România să contribuie deopotrivă la fasonarea regulamentelor, a directivelor, a strategiilor în conformitate cu interesele lor legitime. Evolutiv.

De asemenea, cred că pentru evoluţie este momentul să ne asumăm stadiul real în care suntem şi fiecare dintre noi, „să ne facem bine treaba” acolo unde suntem, fiecare în biroul lui, în firma lui, în administraţia în care lucrăm. Cei care sunt angrenaţi în afacerile europene dau în general un bun exemplu în acest sens. Sper într-o contagiune şi aici dinspre Europa şi cred că e timpul să încercăm un efort de reconstrucţie a încrederii pentru viitor. Să ne asumăm şi să ne asigurăm postura de români europeni! 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu