miercuri, 11 martie 2009

Liderii de la Bruxelles


Menţionam recent că aproximativ 100.000 de oameni îşi desfăşoară activitatea în Bruxelles-ul european şi dintre aceştia doar 50% lucrează în instituţiile europene. Încă de acum un an am încercat să descriu prin intermediul blogului, care sunt organizaţiile din Bruxelles-ul european, realizând o clasificare a “jucătorilor” pe politicile sectoriale comunitare.
Grupurile de interes industriale dispun în Bruxelles de aproximativ 3.000 de entităţi juridice. Fiecare structură este coordonată de o persoană purtând fie titlul de Secretar General, Director General sau Head of Office. Sunt oameni foarte influenţi în mecanismul legislaţiei europene, calităţile lor fiind de multe ori determinante pentru ramurile industriale pe care le reprezintă.

Să luam un exemplu, foarte la modă în perioada crizei, cel al industriei de automobile europene. Aceasta este reprezentată la Bruxelles de ACEA - Asociaţia Europeană a Producătorilor de Maşini, din care fac parte şi BMW, şi Renault, şi Fiat, dar şi alte mărci binecunoscute. Secretarul General coordonează activitatea unui Secretariat, în acest caz de aproximativ 20 de persoane, luptând pentru interesul industriei auto europene în dinamica legislativă.

Salariile acestor persoane sunt excelente, în concordanţă cu reponsabilitatea pe care o au, atingând 5.000 euro sau chiar 10.000 euro pe lună, în funcţie de industria pe care o reprezintă.

Lipsa specialiştilor de politici sectoriale în domeniul european, lipsa unei prezenţe industriale româneşti integrate în federaţiile europene şi statulul de nou membru UE pentru România fac ca nici un român să nu ocupe o astfel de poziţie de vârf în Bruxelles-ul european.

Poate în timp este important să avem în vedere şi astfel de oportunităţi, nu doar cele de “senior” în cadrul instituţiilor europene (la care stăm de asemnea foarte prost, cu doar 3 directori români în Comisia Europeană, la mai bine doi ani de la aderare).

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu