sâmbătă, 15 decembrie 2007

“Harta” Bruxelles-ului european

Aproximativ 100.000 de oameni îşi desfăşoară activitatea în Bruxelles-ul european şi dintre aceştia doar 50% lucrează în instituţiile europene.

În ultimele săptămâni am încercat să descriu prin intermediul blogului care sunt organizaţiile din Bruxelles-ul european, realizând o clasificare a “jucătorilor” în politicile sectoriale comunitare.

Grupurile de interes industriale dispun în Bruxelles de aproximativ 3.000 de entităţi juridice, la mare concurenţă, din punct de vedere al activităţii, cu cele câteva sute de de organizaţii non-guvernamentale prezente în capitala Europei.

Regiunile şi marile oraşe europeane se regăsesc şi la Bruxelles - o “aglomeraţie” de peste 400 de entităţi juridice, în care lucrează permanent cel puţin 2.000 de persoane.

Poza Bruxelles-ului european nu este completă dacă nu facem câteva referiri la patronate şi sindicate.

Universităţile europene au înţeles de mulţi ani cum funcţionează sistemul şi şi-au implantat adevărate “reprezentanţe“ în capitala Europei.

Nu surprinde pe nimeni prezenţa partidelor politice europene în Bruxelles. Nici PD-ul, nici PSD-ul şi nici chiar PNL-ul nu au birouri în Bruxelles-ul european. Ele sunt vizibile însă în capitala Europei prin partidele “umbrelă europeană” la care au aderat.

Centrele de gândire (“think tank-urile“) au şi ele un rol deosebit în lumea afacerilor europene. O statistică recentă ne arată că avem un număr de 46 de centre de gândire inserate în capitala Europei.

Într-o lume atât de dinamică e normal ca şi presa să îşi trimită reprezentanţii. Bruxelles-ul este, în opinia experţilor, cel mai mare pol de presă din lume, dacă luăm în considerare numărul de ziarişti care îşi desfăşoară activitatea în acest oraş. În jur de 1.500 sunt acreditaţi la Comisia Europeană, plus încă pe atâţia care scriu corespondenţe de presă de la Bruxelles.

Iar ca “poza“ sa fie completă, aproximativ câteva sute de companii de consultanţă îşi prezintă serviciile celor interesaţi.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: