La scurt timp după lansarea bibliotecii digitale Europeana şi mână în mână cu puternica dezvoltare a “concurentului” său, serviciul Google Books, controversele legate de legalitatea reproducerii digitale a lucrărilor sunt din ce în ce mai vizibile.
Părţile implicate sunt cei de la Google, Comisia Europeană, publish-erii, autorii şi publicul, fiecare cu puncte de vedere diferite.
Cei care au motiv să se împotrivească dezvoltării acestui proiect sunt bineînţeles editorii şi autorii. Primii vor pierde din clienţii care ar cumpăra ediţiile tipărite, şi implicit, prin tiraje mai mici, nici autorii nu ar avea aceleaşi câştiguri.
Dar să trecem peste partea financiară, şi aşa cum susţin cei de la Google, există un număr mare de lucrări de valoare, mai vechi sau mai noi, care s-au epuizat, sau ale căror autori au decedat, şi care nu pot fi altfel găsite de către cititori.
Legat de partea legală, a dreptului de autor, atât în Statele Unite cât şi în Uniunea Europeană, acesta are o valabilitate de 70 de ani. Atunci întrebarea care apare în mod evident este - digitalizarea lucrărilor înseamnă susţinerea accesului la informare şi cultură, sau reprezintă o încălcare a dreptului de autor?
Într-adevăr, cel mai cinstit ar fi ca dezvoltarea Google Books să nu influenţeze piaţa deja existentă, prin publicarea cu exclusivitate a lucrărilor care nu se mai comercializează, şi în plus, astfel se crează noua piaţă, a cărţilor digitale, însă fără aceleaşi beneficii financiare pentru autori.
Destinul Google Books este condiţionat de viitoarele decizii şi proiecte legislative, dar trebuie să recunoaştem că au partea lor de dreptate, poziţia lor este foarte bine argumentată de acea situaţie “win-win-win”, în care prin această bibliotecă digitală fiecare dintre cei implicaţi au beneficiile lor.
Chiar dacă europenii sunt mult mai sceptici comparative cu americanii, proiectul se bucură şi de susţinători cu funcţii importante în cadrul Comisiei Europene. Exemplul Europeana nu este singular, mai mult, Comisia Europeană a lansat pe 16 octombrie, o nouă librărie digitală, EUBookShop, iar dacă ne uităm la nivel naţional, ţări precum Germania sau Franţa oferă cetăţenilor importante lucrări în format digital.
Dan LUCA / Bruxelles
O discutie despre Google Books aici
RăspundețiȘtergerehttp://tinyurl.com/yzaxa7k