duminică, 15 februarie 2015

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar – “Cât de mult doreşte guvernul spaniol succesul Greciei?“


Duminică, 15 februarie, Ziarul Financiar publica opinia mea vis-a-vis de ascensiunea partidelor politice “aliate doctrinar” ale Syrizei, cu efect aproape imediat asupra Spaniei.

Puteţi citi mai jos textul integral:

...............

Victoria Syriza din Grecia are un impact la nivel european şi aici nu mă refer doar la relaţionarea Grecia-UE, ci în special la ţările unde există 'hibride Syriza' active, în special în ţările sudice: Spania, Portugalia şi Italia. Să nu uităm că avem în momentul de faţă 52 de eurodepuţati din 13 ţări UE în grupul din Parlamentul European (Stânga Radicală) din care face parte şi Syriza. Alexis Tsipras a fost deja un simbol european anul trecut, el fiind nominalizarea partidului politic european din care face parte (Party of the European Left) ca şi candidat la Preşedenţia Comisiei Europene, în alegerile primare care au precedat alegerile europene din mai 2014.

Cazul Greciei şi ameninţările de excludere din zona euro a fost unul dintre cele mai comentate, iar când vine vorba de şomaj, aflat la cote alarmante atât în Grecia, cât şi în Italia sau Spania, instituţiile europene şi-au luat rolul de a se implica alături de administraţiile naţionale în găsirea unor soluţii. De exemplu, prin intermediul creditelor bilaterale, Spania, însăşi în criză, a oferit un împrumut de 26 de miliarde de euro. Suma "reprezintã aproximativ ceea ce noi cheltuim într-un an pentru alocaţiile de şomaj, într-o ţara unde rata şomajului este de 23%. În plus, Spania a fost nevoită să se împrumute la dobânzi net superioare celor pe care i le plăteşte în prezent Grecia”, reamintea Luis de Guindos, ministrul spaniol al Economiei, într-o recentă conferinţă de presă.

E interesant însă să vedem ce se întâmplă şi la nivel politic în cele două ţări. După "o victorie istorică" pentru Syriza în urma alegerilor din ianuarie din Grecia, ceea ce reprezintă "un mesaj pentru Europa", după cum declara purtătorul de cuvânt al formaţiuni stângi, Panos Skourletis, stânga radicală are mari şanse să preia puterea şi în Spania. Partidul antiliberal Podemos, a reuşit recent să adune 100.000 de oameni în centru Madridului, cerând să se pună capăt măsurilor de austeritate în Spania. Podemos (“Noi putem”) este un aliat doctrinar al noului prim-ministru Alexis Tsipras.

Alegerile din noiembrie 2015 din Spania prezic deja victoria Podemos. Recent Podemos a atins 26% în sondaje, spre deosebire de partidul primului ministru, care ar urma să fie votat de doar 20% dintre alegători. Electoratul din Spania va fi şi mai mult impulsionat însă, în cazul în care politica viitoare a noului guvern grec se va bucura de succes.

Interesant şi cum structura europeanã se implicã în alegerile din Spania. În septembrie 2015 liderii Partidului Popular European vor avea congresul european PPE la Madrid, simbolic, pentru a arãta Europei cã liderii sunt alãturi de echipa Mariano Rajoy. Sã fiu sincer nu ştiu dacã aceastã manifestare de forţã nu va fi un bumerang pentru actuala guvernare spaniolã, aducând la câteva zile de alegeri lideri precum Angela Merkel sau Jean-Claude Juncker pentru a explica soluţii pentru viitorul continentului…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu