Varșovia trebuie să îşi
articuleze mai clar așteptările
și interesele politice, în contextul Triunghiul
de la Weimar, în scopul de a
maximiza influența sa politică în Uniune
și în afară, sunt de părere analiștii.
"Se poate spune cu adevărat: relațiile germano-poloneze sunt atât de bune, cum nu au fost niciodată", declara Cornelia Pieper, în calitate de Consul General al Germaniei din Gdańsk în numele Biroului Federal al Afacerilor Externe. Tusk și Merkel au o relație strânsă de lucru, pe care multi descriu ca o prietenie autentică, la care se adaugă o biografie a cancelarului german ce oferă detalii legate de origine ei poloneză şi a rudelor îndepărtate din Polonia.
"Cele două țări au abordări diferite cu privire la politica energetică, schimbările climatice și unele probleme în jurul valorii de pe piața internă, dar cele mai multe dintre interesele sunt comune", sublinia Tokarski, expert în integrarea europeană şi afaceri externe.
Totodată, potrivit lui Vincent Pertusot,
șeful biroului din Bruxelles al Institutului Francez de Relații Internaționale IFRI, înainte de aderarea la UE, "relația strânsă cu Germania a fost un
impediment pentru o relație bilaterală cu Parisul.
Sub președinția lui Nicolas Sarkozy [2007-2012], relațiile dintre Paris și Varșovia au trecut prin momente chiar mai dificile. "Președintele francez a arătat o lipsă totală de considerație pentru Polonia, ceea ce a fost dificil pentru relațiile dintre cele două țări", a declarat Vincent Pertusot.
Dacă în plan
economic relaţiile dintre cele două ţări merg foarte bine, pe frontul
diplomatic, Franța și Polonia sunt din ce în ce mai implicate pentru a atinge
obiectivele mai mari. În ultimul timp, Hollande se spune că l-a ajutat pe Tusk
pentru a câștiga funcţia de președintele al Consiliului. Dar, în schimb, Polonia s-a
angajat în a se opri din punerea frânelor pe discuțiile pe teme climatice și de a contribui la succesul Conferinței 2015 a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările
climatice, ce va avea loc la Paris.
Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu