miercuri, 6 iunie 2012

Germania şi UE văzute de la Berlin - versiunea 2012


Anul trecut fusesem la Berlin şi rămăsesem plăcut surprins de polul politic european dezvoltat în capitala germană. Zilele trecute am fost din nou la Berlin şi câteva remarci sunt poate interesante pentru cei interesaţi de fenomenul afacerilor europene.

Nu întâmplător economia germană este cea mai puternică în Europa şi asta se simte şi în abordarea pe care o au federaţiile industriale sectoriale asupra dinamicii legislative comunitare. E o adevărată plăcere să interacţionezi cu responsabilii federaţiilor precum “IRU Germaia - BDO” sau “UITP Germania - VDV” pe teme europene, chiar dacă activitatea lor este în cadrul asociaţiilor naţionale. De exemplu ambele entităţi urmăresc cu mare interes schimbările demografice şi “îmbătrânirea populaţiei” pentru a-şi adapta serviciile lor pe măsură. Anticipează de asemenea crizele viitoare precum cea a penuriei de şoferi prin măsuri concrete. Iar la “The German Brewers” (Federaţia Producătorilor de Bere din Germania) se elaborează încă de acum strategii de comunicare pentru a convinge aleşii din Legislativul German din primăvara lui 2013 (data alegerilor naţionale) despre importanţa sectorului pe care îl reprezintă. Nici nu vreau să mă gândesc la analize asemãnãtoare despre articularea activităţii organizaţiilor similare din România.

Foarte interesantă şi dezbaterea la care am participat la Centrul de Presă din Berlin pe marginea subiectului “Forţei de muncă calificată din Germania”, în prezenţa ministrului economiei Philipp Rösler şi a ministrei pentru afaceri sociale Ursula von der Leyen.

În rest o viaţă interesantă şi dinamică în Berlin. Un subiect palpitant - este anunţată deschiderea celui de-al doilea aeroport pentru Berlin (probabil în martie 2013) care ridică semne de întrebare despre poziţionarea actualului aeroport (Tegel).

Viaţa culturală este foarte intensă, iar ofertele sunt incredibile. Cum altfel poţi să numeşti un abonament pe un an pentru studenţi care permite accesul la majoritatea evenimentele culturale ale Berlinului pentru doar 15 euro. Autorităţile pun un efort fantastic pentru a motiva instalarea tinerilor în Berlin, dar încă e mult de făcut în special la nivelul ofertei de locuri de muncă.

Ca o anectodă, cică imediat după unificarea Germaniei, când autorităţile au decis ca Berlinul să fie capitala Germaniei, s-a elaborat o strategie ca în 2010 populaţia Berlinului să fie comparabilă cu cea a Parisului sau a Londrei. Se dorea o capitală de 10 milioane de locuitori. Rezultatul actual - ceva sub 4 milioane.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: