Am scris în
noua corespondenţă pentru ziarul
Prahova, despre posibilitatea ca în viitoarea Comisie Europeană să fie
alocat un portofoliu pentru tineri, deoarece problemele cu care se confruntă
aceştia trebuie recunoscute şi găsite soluţii pentru remedierea lor.
Redau în
continuare articolul publicat miercuri, 11 iunie:
............
Criza ecomomică a afectat încrederea cetăţenilor europeni în proiectul
european. Cetăţenii se simt mult prea departe de aparatul legislativ de la
Bruxelles, ceea ce este în fapt o mare greşeală – reprezentanţii din
instituţiile europene negociază acolo chestiuni care le afectează viaţa de zi
cu zi, asta în contextul în care 75% din legislaţia naţională vine de la
Bruxelles.
Şi o îngrijorare şi mai mare este aceea că acest trend se manifestă mai ales în rândul tinerilor. Nu este discurs public să nu ne amintească de grava situaţie actuală. Alegătorii au rămas acasă în ziua alegerilor neavând un răspuns la întrebarea „Ce face Uniunea Europeană pentru noi?” Iniţiative de genul ˝Garanţiei pentru tineri˝ sunt exemple foarte bune în acest sens. Problemele cu care se confruntă tinerii trebuie recunoscute şi găsite soluţii împreună cu toţi actorii implicaţi.
Îmi place mult ideea transmisă recent de a avea un super-comisar pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor în cadrul Comisiei Europene pentru perioada 2014-2019, portofoliu ce regrupează mai multe politici.
Îmi amintesc cum acum 10 ani, tot în prag de alegeri europene, Bruxelles-ul s-a mobilizat şi a „impus” un comisar european responsabil cu comunicarea. Şi aşa a apărut ca vicepreşedinte al Comisiei Europeane Margot Wallström, mâna dreaptă a preşedintelui Barroso în primul mandat.
Tinerii de azi sunt Europa de mâine. Asta cere acordarea unei atenţii deosebite acestei generaţii. Avem speranţe şi aşteptări de la Generaţia Erasmus, cea pregătită pentru toleranţă europeană, viziune, deschidere către alţii.
Dan LUCA /
Bruxelles
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu