Ultimele 4 zile mi le-am petrecut la Gorizia, în Italia, unde am fost invitat să ţin un curs despre “Tehnicile de comunicare ale UE” pentru studenţii care urmează masterul în COMMUNICATION AND METHODS OF EUROPEAN POLICY MAKING.
După agitaţia de zi cu zi din Bruxelles, o “pauză academică” mi-a prins foarte bine. E o mare plăcere să întâlneşti profesori şi studenti care sunt pasionaţi de studiile europene, chiar dacă majoritatea dintre ei nu au fost încă în capitala Europei.
Vorbim mult de “fortăreaţa Bruxelles” şi cu siguranţă dezbaterea se va accentua anul viitor cu prilejul alegerilor pentru Parlamentul European. O idee pentru liderii politici europeni: lansaţi un program european în care orice universitate care oferă cursuri despre istoria UE, instituţii comunitare sau politicile europene să poată “să îşi aducă studenţii” în Bruxelles-ul european pentru o săptămână de prezentări intensive. Agenda nu trebuie să includă doar clasicele vizite la Parlamentul European sau Comisia Europeană. Arătaţi-le tinerilor europeni cum sunt reprezentate la Bruxelles statele şi regiunile, sub ce formă îşi prezintă interesele corporaţiile şi grupurile de interese, care sunt abordările corespondenţilor de presă.
Cu siguranţă vor exista mulţi câştigători prin acest nou program, care completează ceea ce oferă programul Jean Monnet. Structura comunitară este complexă şi greu de înţeles, teoretică şi tehnică. Cel puţin cei care îi studiază mecanismul să îl înţeleagă cum trebuie, având şi oportunitatea de a avea informaţia de la “centru”.
Dan LUCA / Bruxelles
joi, 29 mai 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu