miercuri, 25 august 2010

Adaptarea la 2.0

Dacă până acum câţiva ani Internetul oferea cea mai bună şi mai rapidă sursă de informare, azi înseamnă mult mai mult. Apariţia Web 2.0. în afacerile europene, a adus schimbări majore în ultimii ani.

Recent, un raport realizat şi prezentat de KPMG International, “Tehnologii Dinamice pentru o Guvernare mai inteligentă”, arată că deşi avantajele pe care le oferă investiţia în tehnologie – reducerea timpului de operare, posibilitatea schimbului de informaţii cu fluxul acestora în ambele sensuri - reticenţa instituţiilor guvernamentale în apelarea la ele este încă mare. Procesul de modernizare este mult îngreunat de folosirea în continuare a metodelor şi mijloacelor tradiţionale de interacţionare cu publicul.

Este crucială depăşirea temerilor privind riscul în ceea ce priveşte securitatea infomaţiilor. Pentru că, dacă revenim la avantajele pe care la oferă circulaţia în ambele sensuri a informaţiei, acest lucru oferă posibilitatea implicării active a publicului, consultarea acestuia, identificarea problemelor reale şi soluţionarea mult mai eficiantă a acestora. E drept, un lucru greu de realizat fără conştientizarea din partea managementului şi schimbarea culturii organizaţionale în instituţii.

Dacă acţiunile şi apariţiile online nu ar fi avut rezultatele aşteptate, pe lângă exemplele pe care le-am dat până acum, nu am mai fi putut aminti de pildă de Tony Blair care foloseşte Messenger-ul pentru a discuta cu contribuabilii, sau de primul ministru britanic care a apelat la Facebook pentru a căuta soluţii de redresare economică, şi asta într-o ţară care într-adevăr are un mare renume ca fiind conservatoare.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: