luni, 16 mai 2011

Reformă administrativă şi fonduri europene

Plecând de la subiectul fondurilor europene şi absorbţia lor, Preşedinta Comitetului Regiunilor, susţine că o reformă administrativă în România ar ajuta la o mult mai bună funcţionare a mecanismului. Reorganizarea administrativă ar trebui să concure la o mai bună gestionare a fondurilor alocate, Spania fiind din nou un exemplu, iar Grecia începe deja o reformă a regiunilor, în sensul reducerii lor.

Încă din 2008 am abordat subiectul incitant al absorbţiei fondurilor europene cât mai eficient, prin adaptarea sistemului administrativ. Creşterea puterii de decizie la nivel local trebuie să genereze o mai bună gestionare a sumelor, nicidecum nu trebuie să fie un motiv de corupţie.

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

Victor Platon spunea...

Mai exista o tara din Europa care sa fi modificat structura administrativa pe criteriul absorbtiei de fonduri?? Eu nu am auzit de asa ceva. Structura administrativa este ceva intim unei tari si tine mai mult de traditii si istorie decat de o perioada limitata de timp in care o tara primeste fonduri nerambursabile.

Cauzele absorbtiei slabe sunt altele: bugete reduse ale primariilor si judetelor care fac imposibila co-finantarea, lipsa personalului calificat. Cu personalul existent, o primarie poate implementa maxim 2-3 proiecte europene. Mai sunt si alte cauze care nu tin de organizarea administrativa.
Victor Platon