luni, 22 mai 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia : ˝Subconștientul european˝


Două chei au fost decizive pentru aderarea României la UE. Despre acestea în editorialul meu de astăzi din Făclia.

 

 ---

În amintesc ultimii 30 de ani ai relaționării României cu structura europeană. A fost povestea pe care o depănam în anii ’90, cum că noi suntem europeni, chiar dacă nu facem parte din UE. A urmat perioada anilor 2000, când, după negocieri puternice, am aderat la Uniunea Europeană.

 

Dacã discutăm despre apartenența țării noastre la Europa, au existat tot timpul două elemente cheie, geografia și subconștientul european. Orice problemã de moment aveam, ne întorceam la aceste repere.

 

E elementar că poziția unei țări pe hartă poate avea un impact semnificativ asupra politicii sale, relațiilor cu alte țări și intereselor economice și strategice. Înțelegerea acestor factori geografici este esențială pentru factorii de decizie și analiști pentru a dezvolta politici și strategii eficiente care promovează interesele și securitatea unei țări. Aderarea Românie la UE a fost pe o narativă de reunificare a continentului, simbolistica Germaniei unite din 1990 fiind fără doar și poate un exemplu călăuzitor.

 

Conceptul de subconștient european este însă ceva mult mai profund. Ne referim la elementele culturale și istorice subiacente care modelează identitatea și valorile societăților europene. Aceste elemente includ tradiții comune, mituri, simboluri și experiențe care au fost transmise de-a lungul generațiilor. Câteva exemple ale acestor elemente culturale includ importanța familiei și a comunității, respectul pentru istorie și tradiție, o conexiune cu natura și un sentiment de moștenire culturală comună.

 

Societățile europene au fost, de asemenea, modelate de evenimente istorice precum războaie, revoluții și colonialism, care au lăsat un impact de durată asupra culturii și identității europene. Subconștientul european este un concept complex și cu mai multe fațete și poate varia foarte mult în funcție de țară sau regiune. Cu toate acestea, se caracterizează în general printr-un sentiment de unitate și valori comune, precum și un angajament față de democrație, drepturile omului și justiția socială.

 

În place să cred că în România există un subconștient european puternic, o adevărată ancorã pentru generațiile viitoare. A avea rădăcini solide e fundamental pentru furtuniile vieții.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: