Recent am participat la o dezbatere organizata la Bruxelles de European Policy Centre - "De le migraţia creierelor la câştigarea acestora? Impactul liberei circulaţii a muncitorilor din Europa Centrală şi de Est".
Mi-a placut abordarea academica despre diaspora poloneza a unui profesor de la Universitatea din Varsovia. E interesant de stiut ca in prezent Polonia are aproximativ doua milioane de emigranti, ceea ce reprezinta 3,3% din populatia tarii. Datorita emigrantiilor somajul a scazut de la 13% la 8% in ultimii 3 ani. Multi care au plecat aveau un loc de munca in Polonia sau au plecat direct dupa absolvirea studiilor superioare.
Expertul de la Comisia Europeana a mentionat ca mobilitatea la nivelul UE este relativ moderata (2,2%). "Global nici 2004, si nici 2007, nu au produs schimbari masive pe piata fortei de munca in UE. Exista insa diferente la nivelul tarilor membre. Patru tari au mai mult decat 2% din populatia activa a tarii in diaspora: Romania, Bulgaria, Lituania si Cipru". Desi migratia are un rol pozitiv pentru tarile europene exista o clara problema in absorbtia fondurilor structurale din cauza lipsei fortei de munca in aceste tari.
Secretarul General de la Solidar a accentuat chiar ca de fapt presa creaza o perceptie gresita asupra emigrantilor. "Statistic nu se confirma ca e plin de emigranti in UE. Nu se poate stopa migratia, e nevoie insa sa lucram la standardele sociale comune la nivel european".
Sa speram ca si in Romania vom avea in curand o dezbatere politica reala despre potentialul disporei romanesti si ce implica aceasta atat la nivel economic, cat mai ales la nivelul oamenilor.
Dan LUCA / Bruxelles
luni, 21 aprilie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu