Un recent studiu publicat de Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii Comenius din Slovacia analizează de-a lungul a doi ani şi jumătate implicarea ţărilor est-europene care au aderat la UE în 2004 şi 2007 în procesul de integrare europeană.
În ciuda părerilor controversate, concluziile arată că procesul nu a fost cu adevărat îngreunat după ultimele valuri de aderare, aşa cum spune şi Vladimir Bilcík, unul din realizatorii studiului, statele estice fiind de acord aproape 100% cu deciziile luate la nivel comunitar în ultima perioadă.
Deşi s-au implicat mai mult în probleme ale energiei nucleare şi în teme ce privesc parteneriatul estic, statele răsăritene nu au reuşit să îşi impună puncte propri pe agenda europeană. Situaţia ţărilor nou intrate în Uniune este foarte mare parte asemănătoare, aşa cum reiese şi din publicaţia “Machiavelli in Brussels – The Arts of lobbying the EU”, pe care recent am avut plăcerea să o prezint pe blog.
La cum ne prezentăm în peisajul comunitar actual, România trebuie să se gândească mai serios la mai multã implicare europeană. Avem loc să ne afirmăm!
Dan LUCA / Bruxelles
duminică, 13 iunie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu