marți, 1 iunie 2010

Promovarea UE prin literatura Dan Brown?

Foarte interesant de analizat din punct de vedere comunicaţional cărţile scrise de către Dan Brown. Impactul “Codului lui Da Vinci” a fost uriaş, controversele iscate au depăşit cu siguranţă sfera criticilor literari. Brown a făcut să se vorbească despre opera lui Da Vinci cum era greu de imaginat. Prin “Îngeri şi Demoni” am aflat enorm despre Vatican şi despre sistemul papal. O adevărată lecţie de istorie, predată în stilul secolului al XXI-lea. Iar acum, la Roma sunt agenţii de turism care pe lângă ofertele vechi (Roma clasică, Roma imperială, Roma creştină, etc) îţi oferă posibilitatea să alegi şi “Roma din cartea Îngeri şi Demoni”, un adevărat itinerar al trilerului. Prin “Conspiraţia” intrăm în culisele gândirii NATO, iar “Simbolul Pierdut” ne introduce în lumea politică de la Washington.

Mi-ar face mare plăcere să citesc o viitoare carte a lui Dan Brown axată pe culisele instituţiilor europene, plină de mister şi suspans. Poate că asocierea recentă a preşedintelui Herman Van Rompuy cu Grupul de la Bildelberg să trezească inspiraţii de literatură SF pe structura comunitară.

Cred că o astfel de carte ar face cunoscută Uniunea Europeană mai mult decât întreaga strategie de comunicare a instituţiilor europene. Şi fără prea mult efort financiar, căci Dan Brown cu siguranţă nu ar aplica pentru finanţări europene de la Comisia Europeană pentru a “promova cetăţenilor realizările europene”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: