luni, 8 noiembrie 2010

România sociopată?

Excelent recentul material prezentat de Forbes România (mare păcat că se poate vizualiza doar în format print, nu şi online) şi intitulat “Mic tratat de patologie naţională”. Îmi permit să reproduc prima parte a articolului.

Enciclopedia New Columbia susţine că sociopatul este acel ins care face rău intenţionat: “Aceşti indivizi sunt impulsivi, insensibili la nevoile altora, incapabili să anticipeze efectele comportamentelor lor, incapabili să urmeze ţeluri pe termen lung şi incapabili să-şi controleze sentimentele de frustrare”. Acum, cu lista aceasta de incapabilităţi, cu toată definiţia asta în cap, putem, în sfârşit, să susţinem, fără frica de a greşi, că România, ca ţară, este sociopată. România nu are doar câteva simptome ale unui ins sociopat. Le are pe toate, de la prima şi până la ultima.

Partea bună este că unele boli sunt vindecabile. Aşa e şi cu “sociopatia” României.

Ne pasă de România şi de aceea ne interesează starea ei de sănătate. Cred din toată inima că în dreptul României se poate scrie “există potenţial de vindecare”.

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

Ruxandra spunea...

Buna ziua,

Nu sunt de acord cu aceasta formulare. Am sa incerc sa citesc intregul articol pentru a vedea care este de fapt legatura cu Romania, dar cunosc foarte multi romani care sunt exact opusul a ceea ce ati spus pornind de la familie pana la rude si prieteni.
Cred ca ar fi de asemenea periculos sa extindem conceptul si la intreaga clasa politica avand in vedere ca nu toti oamenii politici actioneaza in acest fel.

Cred ca avem nevoie de modele, de fapt cred ca avem nevoie sa identificam si sa aratam opiniei publice care sunt adevaratele modele romanesti. Avem nevoie de un nou discurs in cadrul spatiului public, un discurs care sa se axeze pe elemente pozitive si pe solutionarea problemelor. Stigmatizarea si incadrarea in cadrul anumitor tipuri de categorii nu ajuta!