Aşa cum anticipam la începutul anului, 2010 a fost un an marcat în continuare de efectele crizei economice.
…European
La începutul anului am asistat la alegerea Cabinetului Barroso II, cu mandat până în 2014. E foarte interesantă poziţionarea liderilor principalelor instituţii europene (Buzek – Parlamant, Barroso – Comisie, Van Rompuy – Consiliu). E o percepţie cum că apariţia unui preşedinte fix al Consiliului a consolidat de fapt puterea preşedintelui Comisiei Europene. Acesta, împreună cu liderii naţionali ai Germaniei, Franţei şi Marii Britanii, fac se pare marile jocuri la nivel comunitar.
Nu întâmplător, într-o lume europeană în care actualii lideri sunt de centru-dreapta, stânga europeană încearcă o mobilizare printr-un mecanism nou. Socialiştii europeni vor organiza alegeri primare pentru a desemna candidatul pentru preşedenţia Comisiei Europene în 2014.
Agenda europeană a fost focalizată pe măsurile de redresare economică, de soluţionare a problemelor financiare ale Greciei. Şefii de stat şi de guverne merg mult pe o “integrare economică adâncită”, pentru a permite instituirea unui mecanism permanent de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.
…Românesc
Deşi nu am avut parte de alegeri anticipate, am parcurs o perioadă nefastă, cu multe “dueluri” dure pe scena politică. Măsurile luate pentru depăşirea crizei financiare au nemulţumit populaţia şi din păcate au avut mai degrabă rezultate negative decât poziţive, ajungându-se în final ca la criză mondială să adăugăm şi efectele unei crize “Made in Romania”.
Felul în care România încheie cel de-al 4-lea an ca şi stat membru UE nu este cel pe care ni-l dorim majoritatea. E mare păcat că imaginea ţării pe plan european se degradează pe zi ce trece. Întotdeauna se poate găsi o soluţie pentru a scoate ţara din criză, cu condiţia să existe o voinţă politică sinceră a tuturor părţilor.
Dan LUCA / Bruxelles
luni, 20 decembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu