joi, 19 iulie 2012

Dan LUCA – articol în Făclia – “Românii din Bruxelles despre evoluţia României”


Într-un recent material publicat de ziarul Făclia, am subliniat câteva din sugestiile românilor din capitala comunitară, experţi în afaceri europene, care au contribuit cu materiale pe acest blog.

...............

Conform experţilor români implicaţi în diferite activităţi în Bruxelles-ul european, la cei cinci ani şi jumătate de la aderarea la Uniunea Europeană, România a evoluat, atît ca şi prezenţă, cît şi ca manifestare, însă există încă multe ineficienţe şi anormalităţi.

Cu deosebită plăcere, am avut ocazia să găzduiesc recent pe blogul Casei Europei, gînduri ale cîtorva prieteni români din Bruxelles, experţi în afaceri europene, despre evoluţia României ca membru al UE şi potenţialul său european.

Cum am mai spus şi cu alte ocazii, România trebuie să depăşească stadiul de simplu stat membru, asistat, şi să îşi exercite drepturile, susţinîndu-şi interesele naţionale în şedinţele forumurilor de decizie europene.

Pentru aceasta, după cum spunea Raul Rădoi, coordonator GrupRomania, în primul rînd este necesară conştientizarea importanţei acestei surse de politici şi legislaţie pe care o reprezintă capitala europeană şi implicarea sectorului public şi privat din România în fasonarea regulamentelor, a directivelor, în conformitate cu interesele lor legitime, totul într-o manieră evolutivă.

România are nevoie de mult mai multe acţiuni pentru dezvoltarea imaginii de ţară, lobby-ul are încă conotaţii negative, şi acest lucru este total greşit. Cînd 75% din legislaţia naţională este stabilită la Bruxelles, prezenţa companiilor româneşti aici este insuficientă, după cum bine preciza şi Ştefan Morcov – vice-preşedinte SIVECO România.

Dacă regiunile şi oraşele din România ar fi mult mai bine reprezentate aici, ar putea afla “live” despre parteneriate posibile, despre fondurile europene disponibile, cît şi despre procedurile legislative cu efecte cruciale, după cum sugera şi Andreea Per. În privinţa companiilor private din România, acestea au nevoie să afle despre noile reglementări care le pot afecta activitatea, înainte de a fi transpuse în legislaţia naţională, nu doar pentru că au o şansa de a participa activ la crearea legii, ci şi pentru că astfel cîştigă timp în planificarea strategiilor pe termen mediu şi lung.

După cum sugera şi Raluca Anghel, care lucrează pentru o multinaţională în Bruxelles, un alt potenţial de creştere pentru România este investiţia în cercetare şi inovare, cu rezultate ce au impact direct asupra productivităţii şi competitivităţii în domenii strategice, cu mari deficienţe, precum administraţia publică, sisteme de sănătate sau cel al educaţiei.

Cu experienţa dobîndită ca şi corespondent de presă la Bruxelles, Magdalena Moreh subliniază foarte bine – sînt foarte multe domenii de interes, acele teme mărunte, unde fie nu contăm deloc, fie sînt subiecte pe care nu sîntem capabili să le aducem mai în faţă, deşi am fi în avantaj.

Ca să nu îşi imagineze cititorii că România se află la marginea unei prăpastii foarte adînci, Raluca Anghel crede că, în viitor, o persoană în căutare de informaţii despre România ar putea găsi următorul rezultat: “O republică parlamentară democratică situată în Estul Europei şi caracterizată prin: inovaţie şi avans tehnologic, prosperitate economică în multiplele sectoare economice, un grad ridicat de ocupare a forţei de muncă şi un sistem educaţional eficient, ancorat la realitatea externă, cu societăţi comericale competitive la nivel european şi internaţional, activitate intensă de comerţ, relaţii diplomatice puternice, un actor important pentru Uniunea Europeană”.

Ca să închei, vreau să-l citez pe Radu Magdin, expert în comunicare politică, cel care exprima recent contextul politic actual: “Din percepţie obiectivă sau subiectivă, Bruxelles-ul a devenit preocupat de noi; s-a strigat la Bruxelles: “România, UE!”. Apoi noi ne-am întors privirea spre ce are de spus Bruxelles-ul, şi în faza de “UE, România!” am rămas pînă acum. După 30 iulie 2012, trebuie să ne revenim, ca imagine şi influenţă, e în interesul nostru”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: